Να καλύψουν οι ίδιες το επιπλέον κόστος των φαρμάκων σε σχέση με τον προϋπολογισμό, προσφέρθηκαν μεγάλες φαρμακευτικές σύμφωνα με τους Financial Times.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (ΕFPIA) έχει στείλει επιστολές στα ελληνικά υπουργεία οικονομικών και υγείας, στις οποίες δεσμεύεται να ολοκληρώσει εντός του μήνα μια συμφωνία με τα μέλη της, βάσει της οποίας θα απορροφήσουν το όποιο επιπλέον κόστος φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στα νοσοκομεία, πέραν των 2,9 δισ. ευρώ που περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό.

Αυτό που ζητά η Ομοσπονδία από την κυβέρνηση είναι να αποπληρώσει τις εκκρεμείς οφειλές της και να διασφαλίσει ότι οι όποιες νέες εκπτώσεις δεν θα «τραβήξουν» χαμηλότερα τις τιμές των φαρμάκων σε άλλες χώρες. «Οι τιμές είναι πολύ χαμηλές και δεν διορθώνονται», δήλωσε ο Richard Bergstrom, επικεφαλής της ένωσης.

Τα χρέη της κυβέρνησης προς τις φαρμακευτικές από τα προηγούμενα χρόνια ανέρχονται στα 1,7 δισ. ευρώ, αναφέρει το δημοσίευμα.

Αντίστοιχες συμφωνίες έχουν κάνει οι φαρμακευτικές και με άλλες χώρες που μαστίζονται από την κρίση, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.