«Οι απαγορεύσεις των πλαστικών μιας χρήσης δεν αποτελούν λύση»

Ανησυχία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος για την πρόταση οδηγίας για τα πλαστικά


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
12:42
21/12/2018
«Οι απαγορεύσεις των πλαστικών μιας χρήσης δεν αποτελούν λύση»
7
loading

Την ανησυχία του εκφράζει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας (ΣΒΠΕ) για την προσωρινή πολιτική συμφωνία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τα μέτρα που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα αποκαλούμενα πλαστικά μιας χρήσης.

Σύμφωνα με τον ΣΒΠΕ, «οι απαγορεύσεις δεν αποτελούν λύση. Θα αποθαρρύνουν τις επενδύσεις, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την περαιτέρω ανάπτυξη τεχνολογιών και την δημιουργία υποδομών για την αποτελεσματικότερη ανακύκλωση πλαστικών. Οι κύριες αιτίες, που τα απορρίμματα καταλήγουν στους θαλάσσιους χώρους και το περιβάλλον, είναι η έλλειψη υποδομών για την αποτελεσματική διαχείριση των αποβλήτων και η συμπεριφορά ορισμένων καταναλωτών, που ρυπαίνουν μετά τη χρησιμοποίηση των προϊόντων».

Η πρόταση οδηγίας για τα αποκαλούμενα πλαστικά μιας χρήσης δεν προσφέρει, σύμφωνα με τον ΣΒΠΕ, λύση στα παραπάνω προβλήματα, επιλέγοντας τον εύκολο δρόμο της απαγόρευσης και του περιορισμού ορισμένων προϊόντων, που έχουν επιλεχθεί ως η προτιμώμενη λύση από τους συμπολίτες μας. Η πρόταση οδηγίας για τη μείωση των αποκαλούμενων πλαστικών μιας χρήσης έχει ήδη επικριθεί για την πλημμελή επιστημονική αξιολόγηση και την έλλειψη αναλύσεων για τον Κύκλο Ζωής των προϊόντων (LCA).

«Με την προτεινόμενη απαγόρευση διατρέχουμε τον κίνδυνο να δημιουργήσουμε μια σειρά νέων προβλημάτων, μιας και εξαιτίας της βιασύνης υιοθέτησης αυτής της πρότασης οδηγίας δεν έχει γίνει επιστημονική εκτίμηση των συνεπειών για το περιβάλλον. Οι διαπιστώσεις αυτές μας οδηγούν στο πραγματικό πρόβλημα: την ανακύκλωση. Ή μάλλον: Την έλλειψη της. Αυτή θα πρέπει να είναι η κορυφαία προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτή την εποχή όταν αναφέρεται σε περιβαλλοντικά ζητήματα» τονίζει ο ΣΒΠΕ.

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας ζητά από τους Έλληνες ευρωβουλευτές να αφιερώσουν χρόνο για να κατανοήσουν τις πραγματικές επιπτώσεις αυτής της πρότασης οδηγίας, που απέχει πολύ από τη διασφάλιση των επιθυμητών περιβαλλοντικών οφελών, αλλά αντίθετα διακινδυνεύει θέσεις εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πολλές ΜΜΕ. Στους επόμενους μήνες θα επισημοποιηθεί το κείμενο της πρότασης οδηγίας. Ο Σύνδεσμος εκτιμά ότι αν η συγκεκριμένη οδηγία εφαρμοστεί θα αποδειχθεί επιζήμια για τους καταναλωτές και δεν θα προστατέψει το περιβάλλον.

Ο Σύνδεσμος προτείνει «να εστιάσουμε στην προσπάθεια εκπλήρωσης των συμφωνημένων στόχων της ανακύκλωσης στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας. Το πλαστικό με τις ευεργετικές ιδιότητες του έχει συμβάλλει στην βελτίωση της καθημερινότητας δισεκατομμυρίων συμπολιτών μας και αποτελεί αναντίρρητα μέρος της λύσης για την προστασία του περιβάλλοντος».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar Καθ εις και τα συμφεροντα του

  Κατανοω πληρως τους λογους για τους οποιους διαφωνουν.Τα πλαστικα μιας χρησης επεβληθησαν και δεν τα επελεξαν οι καταναλωτες οπως ψευδως ισχυριζεται ο συνδεσμος.Και πρεπει δυστυχως γι αυτους να υποκατασταθουν με ανακυκλουμενα υλικα.

 2. avatar Χαχας

  Όλοι στο Σύνταγμα στης 25 Δεκεμβρίου και ώρα 12 μμ. Για να μην μας στερήσουν τα καλαμάκια από τους καφέδες μας!!!

 3. avatar Ψ

  Αν ο άνθρωπος είναι χειρότερος από τα ζώα τι φταίει το πλαστικό το χέρι το πετάει φταίει

 4. avatar ΜΗΤΣΣΣΣΣ

  φυσικα και ανησυχουν αφου θα πεσουν οι πωλησεις τους. κατα τα αλλα δεν νομιζω οτι ενδιαφερονται πραγματικα για το οικοσυστημα.

 5. avatar TreloKokori

  δαρβινισμος και αμα σας αρεσει

 6. avatar ΑΝΤΑΙΟΣ Φ

  Κι όμως, έχουν δίκιο!

 7. avatar Ότι και

  Ότι και να πείτε μερικά πράγματα είναι δεδομένα το πλαστικό μιας χρήσης έχει προκαλέσει και συνεχίζει, τεράστια καταστροφή!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει