Η Δανία προτίθεται να ασκήσει βέτο στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της Ε.Ε. για το διάστημα 2014 – 2020 εάν δεν επιτύχει μείωση της δικής της συνεισφοράς, τόνισε η πρωθυπουργός της χώρας, Χέλε Τόρνινγκ-Σμιντ.

«Το ουσιαστικό μήνυμά μας προς τις άλλες χώρες είναι πως θα πρέπει να εξασφαλίσουμε μία μείωση των χρημάτων που συνεισφέρουμε και πως δεν επιθυμούμε να πληρώσουμε για τις μειώσεις των άλλων πλουσίων χωρών», ανέφερε η Τόρνινγκ-Σμιντ κατά τη συνάντησή της με μέλη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του κοινοβουλίου της Δανίας. Επισήμανε δε, πως θα ζητήσει να κυμανθεί στο ένα δισ. κορώνες, δηλαδή 134 εκατ. ευρώ.

Το τελεσίγραφο από τη Δανία ακολουθεί την απειλή με βέτο που διετύπωσε προ ημερών ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος υπογράμμισε πως θα αντιταχθεί σε οποιαδήποτε αύξηση του προϋπολογισμού της Ε.Ε. πάνω από τον πληθωρισμό.

Η Δανία έως το 2011 ήταν αντίθετη στις μειώσεις των κρατικών συνεισφορών στον προϋπολογισμό της Ε.Ε., ιδίως της μείωσης της Βρετανίας, που χρονολογείται από το 1984. Με δεδομένη την προοπτική ότι αυτό το σύστημα είναι πιθανότερο να διαρκέσει, η δανική κυβέρνηση ανέκρουσε πρύμνα και πλέον συνηγορεί με τη σειρά της υπέρ της μείωσης της συνεισφοράς αυτής.