«Δειλά σημάδια σταθεροποίησης» της ελληνικής οικονομίας, στον πέμπτο διαδοχικό χρόνο ύφεσης, διαπιστώνει η Credit Suisse, παρά τη συνεχιζόμενη πολιτική αβεβαιότητα. Όπως επισημαίνουν, μάλιστα, οι αναλυτές της τράπεζας, η δημοσιονομική προσαρμογή στην Ελλάδα προχωρά, αλλά έχει και το ανάλογο κόστος.

Η ελβετική τράπεζα επισημαίνει την ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής και των εξαγωγών, καθώς και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας που βρίσκονται σε «σε καλό δρόμο», ωστόσο προειδοποιεί για το αυξανόμενο κοινωνικό κόστος.

«Παρά τη συνεχιζόμενη ύφεση και τις πολιτικές αναταραχές των τελευταίων μηνών (εκλογές, διαρκής συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ), τα δημοσιονομικά και οικονομικά μεγέθη στη χώρα είναι τόσο θετικά, σε βαθμό που προκαλούν έκπληξη», σχολιάζει η Credit Suisse.

Σύμφωνα με την Credit Suisse, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Α. Σαμαρά πως η χώρα θα ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, προκειμένου να λάβει την επόμενη δόση, τελικά η συμφωνία δεν θα επέλθει πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου.

Τα τελευταία στοιχεία για τα οικονομικά μεγέθη της Ελλάδας, δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία εμφανίζει λιγότερο φτωχές επιδόσεις, συγκριτικά με τις προβλέψεις αναλυτών και οικονομολόγων, επισημαίνουν οι αναλυτές της τράπεζας.

Ειδική αναφορά γίνεται, επίσης, και στις «κοινωνικές αναταραχές που έχουν αυξηθεί στη χώρα, γεγονός που αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την ίδια την κυβέρνηση και ειδικά όσον αφορά στο στόχο για εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής».

Η εφαρμογή θα είναι δύσκολη, προειδοποιεί η Credit Suisse, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για ακόμη πιο αυστηρά μέτρα λιτότητας, ενώ χαρακτηρίζει απίθανη της έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.