Σήμα κινδύνου για την πορεία της οικονομίας στην ευρωζώνη στέλνει η Ernst & Young. Όπως υποστηρίζει, «η ζοφερή εικόνα θα συνεχιστεί» με την ανεργία να «καλπάζει», τις καταναλωτικές δαπάνες να συρρικνώνονται και τις επιχειρήσεις να «σφίγγουν τα λουριά».

Σύμφωνα με τους αναλυτές της E&Y, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας το επόμενο έτος θα είναι χαμηλότερος σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις εν μέσω του «αγώνα δρόμου» στον οποίο έχει αποδυθεί η ευρωζώνη για την επίλυση της κρίσης χρέους. Για το επόμενο έτος, η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 0,1% έναντι ανάπτυξης 0,4% που είχε προβλεφθεί αρχικώς.

Οσο για το τρέχον έτος, η οικονομία πρόκειται να συρρικνωθεί κατά 0,5%. Για την E&Y, ακόμη και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που ανακοίνωσε η ΕΚΤ δεν πρόκειται να έχει αποτέλεσμα.

Το πρόσφατο «μπαζούκα» που έριξε η ΕΚΤ με τη μορφή της αγοράς ομολόγων θα έχει μόνο προσωρινό αποτέλεσμα και σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι απαραίτητη μία πιο ριζοσπαστική προσέγγιση μέσα στους επόμενους μήνες, όπως για παράδειγμα η πολιτική της νομισματικής χαλάρωσης που ακολουθεί η Fed.

Η προοπτική για την ανεργία, τις καταναλωτικές δαπάνες και τις επιχειρηματικές επενδύσεις παραμένει ζοφερή, λέει η E&Y. Το πρώτο τρίμηνο του 2014 η ανεργία στην Ευρωζώνη θα ξεπεράσει το 12% με 19,2 εκατομμύρια ανέργους.