Κλείδωσε το πακέτο θετικών μέτρων 900 εκατ. ευρώ. Κυβέρνηση και δανειστές φαίνεται να έχουν συμφωνήσει στα θετικά μέτρα που θα ενσωματώνει ο προϋπολογισμός του 2019.

Σύμφωνα μάλιστα με κυβερνητικό αξιωματούχο το λεγόμενο πακέτο Τσίπρα θα είναι μεγαλύτερο από τα 765 εκατ. ευρώ που προβλέπονταν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο εστάλη για έγκριση στις Βρυξέλλες.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο ότι μπορεί να φθάσει τελικά στα 900 εκατ. ευρώ ή και λίγο παραπάνω. Η αύξηση αυτή θα κατευθυνθεί στην επιδότηση ενοικίου με ορισμένες πηγές να ανεβάζουν το κόστος του συγκεκριμένου επιδόματος από τα 200 εκατ. ευρώ στα 400 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση αυτή σημαίνει πως από τον Ιανουάριο του 2019, στο βαθμό που δεν υπάρξουν αλλαγές, το επίδομα θα δικαιούνται τόσο όσοι νοικιάζουν σπίτι, όσο και όσοι εξοφλούν στεγαστικό δάνειο εφόσον πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Η λίστα με τα θετικά μέτρα του 2019 θα καθαρογραφεί στο ΕuroWorking Group της Πέμπτης, ενώ σχετικές ανακοινώσεις θα υπάρξουν από το έκτακτο Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου. Στα μέτρα περιλαμβάνονται:

  • το πρόγραμμα επιδότησης στέγης με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
  • οι μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών κατά 1/3 και εφαρμογή της ελάχιστης εισοδηματικής βάσης για την επικουρική ασφάλιση και την εφάπαξ παροχή.
  • η επιδότηση στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης των νέων εργαζομένων.
  • μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά.
  • μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων σταδιακά, από 29% σε 25% σε ορίζοντα τετραετίας (μία μονάδα ανά έτος). Το μέτρο αυτό άλλωστε θα έχει δημοσιονομική επίπτωση από το 2020 και μετά.
  • μείωση του φορολογικού συντελεστή επί των διανεμόμενων μερισμάτων κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Και γι’ αυτό το μέτρο η δημοσιονομική επίπτωση θα φανεί το 2020.
  • το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι». Μετατρέπεται το τρέχον εργασιακό καθεστώς 3.000 εργαζομένων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου.
  • Η ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής, με μονιμοποίηση 4.500 εκπαιδευτικών.