Πόσο μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές για 250.000 μη μισθωτούς

Κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
20:27
12/11/2018
Πόσο μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές για 250.000 μη μισθωτούς
11
loading

Εντός των επόμενων ωρών, κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που κάνει πράξη την εξαγγελία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών. Παράλληλα, το νομοσχέδιο άπτεται και εργασιακών θεμάτων, δίνοντας για πρώτη φορά το δικαίωμα στους εργαζόμενους να παρίστανται ως πολιτικώς ενάγοντες στις ποινικές δίκες σε βάρος εργοδοτών, λόγω μη καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών ή οφειλόμενων αποζημιώσεων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, από την 1η Ιανουαρίου 2017, περίπου 1.250.000 μη μισθωτοί καταβάλλουν χαμηλότερες εισφορές από αυτές που κατέβαλαν πριν από τη λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Το νομοσχέδιο, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, διατηρώντας την ελάχιστη εισφορά στα επίπεδα που προβλέπει ο ν. 4387/16, μειώνει τις ασφαλιστικές εισφορές για επιπλέον 250.000 μη μισθωτούς, ως εξής:

 • Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων, μειώνεται, από την 1η Ιανουαρίου 2019, κατά 33,3%, από 20% που είναι σήμερα, στο 13,33%.
 • Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των αγροτών μειώνεται, επίσης, κατά 33,3%, στο 12% από 18% που θα ήταν την 1η Ιανουαρίου 2019. Η διαμόρφωση της ασφαλιστικής εισφοράς ορίζεται σε ποσοστό 12,67% το 2020, σε ποσοστό 13% το 2021 και σε ποσοστό 13,33% από το 2022 και μετά.
 • Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των νέων επιστημόνων για το διάστημα έως το 5ο έτος της υπαγωγής τους στην ασφάλιση μειώνεται από το 2019 στο 13,33%, βελτιώνοντας το ισχύον καθεστώς εκπτώσεων.
 • Για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς, το ασφάλιστρο για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ θα υπολογίζεται αναδρομικά, από την 1/1/2017, στην ελάχιστη βάση υπολογισμού, ανεξαρτήτως ύψους του εισοδήματος.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει σειρά διατάξεων που άπτονται ασφαλιστικών και εργασιακών θεμάτων:

Οι εργαζόμενοι αποκτούν για πρώτη φορά το δικαίωμα να παρίστανται ως πολιτικώς ενάγοντες στις ποινικές δίκες σε βάρος εργοδοτών, λόγω μη καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών ή των οφειλόμενων αποζημιώσεων απόλυσης. Στο εξής, οι εργαζόμενοι οι οποίοι είναι οι άμεσα θιγόμενοι από την παράνομη συμπεριφορά του εργοδότη, θα μπορούν να παρίστανται με δικηγόρο στην εκδίκαση και να ασκούν όλα τα δικαιώματα που δίνει η δικονομία στους παράγοντες της δίκης.

Ενισχύεται θεσμικά και οργανωτικά το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, μέσω της ίδρυσης νέων τμημάτων και της θέσπισης ενός ολοκληρωμένου νομικού πλαισίου προστασίας των επιθεωρητών εργασίας. Ειδικότερα, ορίζεται πλέον ως ιδιαίτερα επιβαρυντική περίσταση η περίπτωση ψευδούς καταμήνυσης, επίθεσης, απειλής, εξύβρισης και έμπρακτης εξύβρισης, κατά τη διάρκεια του ελεγκτικού έργου των επιθεωρητών εργασίας και δημιουργείται η πρόβλεψη για ένα λειτουργικό σύστημα νομικής εκπροσώπησης των επιθεωρητών, σε περίπτωση δικαστικής διαμάχης που προκύπτει από την άσκηση των καθηκόντων τους.

Δίνεται η δυνατότητα σε όσους έχουν εξαγοράσει πλασματικό χρόνο πριν από την έναρξη ισχύος του ν. 4387/2016 και δεν έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης, να λάβουν υψηλότερες συνταξιοδοτικές παροχές με βάση τις διατάξεις του ν. 4387/2016 και την καταβολή της διαφοράς μεταξύ της ήδη καταβληθείσας εισφοράς και της καταβλητέας, σύμφωνα με το ν. 4387/2016.

Εκκαθαρίζονται και πληρώνονται από τον ΕΦΚΑ, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2019, ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κλάδου υγείας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ προς τους ασφαλισμένους, τα φαρμακεία, λοιπούς συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας (ιατρούς, κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, εργαστήρια, κλπ), φαρμακευτικές εταιρείες, προμηθευτές υγειονομικού και λοιπού υλικού, κλπ..

Συστήνονται 341 οργανικές θέσεις για τα 12 Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών (ΕΙΚ), το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Ευρυτανίας και τα παραρτήματά τους. Οι προκηρύξεις των θέσεων θα εκδοθούν το αργότερο, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2019.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

11
σχόλια
 1. avatar Ioannis78

  Θαύματα κάνουν οι εκλογές....ξαφνικά η κυβερνηση αγάπησε ενστολους,συνταξιούχους,ελευθ.επαγγελματίες,μικρομεσαίους

 2. avatar Ploigos

  Επειδή με έχουν κάνει καχύποπτο θα πω " το τυρί το είδαν , τη φάκα όμως ? "
  Να το πω πιο απλά , μείωσαν τις εισφορές μήπως μειώσουν και τις συντάξεις και ούτε τα ψίχουλα που παίρνανε δε θα πάρουν ?? Λέω εγώ τώρα ο καχύποπτος.

 3. avatar Τετραετία Τσίπρα 2015-2018

  Εβαλε παραπάνω φόρους και εισφορές 100 και τωρα αφαιρει 1 και μας περνάει για ζώα..

  1. avatar Τετραετια Κουλη 2019- 2100

   πεστα Κυριακο.....εσυ ολα τα ξερεις και τα κανεις καλυτερα!

 4. avatar Μστ

  Και οι μισθωτοί ήμαστε τα κορόιδα που δε μπορούμε να φοροδιαφύγουμε και παρ' όλα αυτά πληρώνουμε τους περισσότερους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές...ΑΙΣΧΟΣ...ΚΑΜΙΑ κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρει να στηρίξει τους μισθωτούς εργαζόμενους, γιατί απλά ήμαστε τα εύκολα θύματα που μονίμως πληρώνουν για τους φοροφυγάδες.!!

  1. avatar Οι ελευθ.επαγελματιες

   Σας πληρώνουν φιλτατε.Αν δεν υπήρχαν αυτοί μπορεις να μου πεις με ποιο τρόπο το κράτος μας παράγει πλούτο για να σε πληρώνει? Και μη μου πεις για τις «εισφορές» που λένε πως σας κρατάνε και σεις τους πιστεύετε. Αυτά είναι λογιστικά τρικ,το κράτος τ’αρπαζει απ’όλους τους άλλους για να επιβιώσετε εσείς.Μηπως θέλετε λίγο να βγείτε στον ιδ.τομεα να δείτε ωραία που είναι?

   1. avatar Ploigos

    Ελεύθερε επαγγελματία σ αρέσει δε σ αρέσει οι Μισθωτοί και Συνταξιούχοι ( Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα ) σας πληρώνουν. Για να πουλήσετε πρέπει κάποιοι να αγοράσουν και οι κάποιοι είναι αυτοί που παρ ότι δε σ αρέσει καταβάλλουν τις εισφορές τους , παρά τα σενάρια σου , σε αντίθεση με σας που κοιτάτε πως θα ξεγελάσετε το Κράτος για να πληρώσετε το ελάχιστο ή τίποτε.
    Να μη μιλήσω δε για το υπερβολικό κέρδος που πολύ αποκόμιζαν πριν την κρίση και τώρα που έσφιξαν οι ......... αναγκάστηκαν να το μειώσουν.
    Να σου γνωρίσω Ελεύθερε Επαγγελματία ότι για 35 χρόνια μου παρακρατούσαν σε εισφορές το 48% των αποδοχών μου εσένα πόσο σου παρακρατούσαν/τουν όχι από αυτά που εμφανίζετε αλλά από αυτά που πραγματικά εισπράξατε ????

   2. avatar Μστ

    Πρώτον είμαι μισθωτός ιδιωτικού τομέα και δεύτερον τα περισσότερα έσοδα του κράτους προέρχονται από μισθωτούς, γι' αυτό καλύτερα μη μιλάς.!!

   3. avatar ελευθ.επαγελματιες

    Εδώ για σένα φιλαράκι ταιριάζει απόλυτα η παροιμία *κάποιου του χαριζανε ενα γάιδαρο και αυτός τον κοίταγε στα δοντια*.

   4. avatar Ελευθερε Επαγγελματια

    Να σε ρωτήσω : αν δεν υπήρχαν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι να αγοράζουν προϊόντα και υπηρεσίες εσύ από που θα πληρώσουν ??

   5. avatar Άλλα αντ’ άλλων ή αλλιώς Άλλα τι άλλων!

    Βρε [...], ο άνθρωπος παραπάνω αναφέρεται σε μισθωτούς, δεν το εξειδίκευσε για μισθωτούς δημοσίου τομέα.
    Αλλά εσύ ως γνήσιος [...]ολόγος του Κούλη και του ΠΑΣΟΚ, αμέσως να πετάξεις την άλλη ηλιθιότητα περί λογιστικών τρικ για τις εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων.
    Να σου εξηγήσω τι, το τι βλακείες πετάτε προς τέρψη άλλων ομοϊδεατών σας ή να σου αραδιάσω με ποιο τρόπο γεμίζει ο κρατικός κορβανάς από τις εισφορές μόνο όσων πληρώνουν είτε με άμεση είτε με έμμεση φορολογία.
    Αφήστε τις βλακείες που σας έμαθαν τα πραγματικά αχρηστερά κόμματα, κοιτάξτε να γίνετε καλύτεροι άνθρωποι και ανοίξτε τις παρωπίδες σας, γιατί σε αυτές βασίζονται όλοι οι πολιτικοί και μας δουλεύουν κανονικά!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει