Αναβρασμό προκαλούν στη χρηματιστηριακή αγορά αλλά και στην τραπεζική «πιάτσα» οι συνεχιζόμενες συζητήσεις μεταξύ Alpha Bank και Eurobank.

Το γεγονός ότι το υπό διαμόρφωση deal δεν έχει διαψευσθεί επισήμως από καμία πλευρά –παρά την εκτεταμένη δημοσιότητα που έλαβε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας– κάνει ακόμη μεγαλύτερη την προσμονή όσων παρακολουθούν τις εξελίξεις και η αβεβαιότητα σχετικά με την κατάληξη της υπόθεσης αντικατοπτρίζεται στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι δύο πλευρές πραγματοποίησαν εκτεταμένες διαπραγματεύσεις, οι οποίες είναι πιθανόν να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες ή και εβδομάδες. Άλλωστε από αύριο ξεκινά μια περίοδος διεργασιών στη βάση της διενέργειας ή όχι νέων τεστ αντοχής, που μπορεί είτε να ξεκαθαρίσει είτε να περιπλέξει περαιτέρω τα πράγματα. Οι τραπεζίτες πάντως έχουν λάβει το μήνυμα και πραγματοποιούν ιδιαίτερα προσεκτικές κινήσεις προκειμένου να είναι έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.

Όπως μάλιστα είχαμε επισημάνει και την προηγούμενη εβδομάδα, το θέμα των επαφών Alpha και Eurobank ήταν και σε γνώση του Υπουργού Οικονομικών μετά από γεύμα ενημέρωσης με τον ισχυρό άνδρα της Alpha κ. Γιάννη Κωστόπουλο. Οι πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι ο κ. Κωστόπουλος έχει αναλάβει προσωπικά τη διαχείριση της υπόθεσης φροντίζοντας να διατηρεί στεγανά με το φόβο της διαρροής πληροφοριών που ενδεχομένως δημιουργούσαν προβλήματα στο deal.

Από την πλευρά του ομίλου της Eurobank, ο Σπ. Λάτσης έχει αναθέσει επίσης εν λευκώ τη διαχείριση της υπόθεσης στον Emmanuel L. Bussetil, ανώτατο στέλεχος της απολύτου εμπιστοσύνης του που ήρθε για το σκοπό αυτό από την Ελβετία. Καθώς ελάχιστοι είναι σε θέση να γνωρίζουν τι συζητούν οι δύο άνδρες, δεν έχουν υπάρξει σαφείς πληροφορίες για την έκβαση της υπόθεσης.

Το θέμα που αποτελούσε «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις ήταν σύμφωνα με πληροφορίες η μετοχική σύνθεση της επόμενης ημέρας, που θα έβρισκε τον Λάτση, απόλυτο κυρίαρχο. Το θέμα όμως μοιάζει να έχει ήδη λυθεί και σε περίπτωση που το deal προχωρήσει, ο Γιάννης Κωστόπουλος θα είναι το απόλυτο αφεντικό στο νέο σχήμα για χρονική περίοδο 10 ετών, με τον Σπ. Λάτση βεβαίως να διατηρεί ένα τεράστιο ποσοστό.

Η κατάσταση περιπλέκεται πολύ περισσότερο καθώς υπάρχει ανοιχτό το παράθυρο ευκαιρίας για συμμετοχή και μεγάλου ξένου ομίλου στο υπό διαμόρφωση σχήμα. Πολλοί άλλωστε είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η είσοδος ενός ισχυρού παίκτη, θα λειτουργούσε σαν καταλύτης για τις εξελίξεις ενώ θα διασφάλιζε και την πρόσβαση της νέας τράπεζας στις αγορές κεφαλαίου που προς το παρόν είναι ερμητικά κλειστές για τις ελληνικές τράπεζες.

Επιπλέον, αν υπάρξει εξέλιξη, θα πρέπει να θεωρείται περίπου βέβαιο ένα φαινόμενο ντόμινο που θα επηρεάσει και τις υπόλοιπες τράπεζες. Εξάλλου, το σύνολο της αγοράς περιμένει και τις κινήσεις της Κυβέρνησης που μπορεί να προτρέπει με κάθε ευκαιρία τους τραπεζίτες σε συγχωνεύσεις, ωστόσο μοιάζει ακόμη αναποφάσιστη –περιμένοντας φυσικά και τις εισηγήσεις των συμβούλων– για το τι μέλλει γενέσθαι με τα ιδρύματα που έχει στην κατοχή της.

Πηγή: capital.gr