Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι δήλωσε σήμερα ότι τα επιτόκια δανεισμού που έχουν επιβληθεί σε ορισμένες χώρες “δεν είναι δικαιολογημένα” με βάση τα θεμελιώδη στοιχεία της οικονομίας τους, κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον των πρεσβευτών της ΕΕ.

Αποσπάσματα της ομιλίας αυτής αναρτήθηκαν στο λογαριασμό του βαν Ρομπάι στο Twitter.

«Τα ασφάλιστρα κινδύνου ορισμένων χωρών δεν δικαιολογούνται από τα βασικά οικονομικά τους μεγέθη», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τη στιγμή που ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναζητούν τρόπους για την μείωση των επιτοκίων δανεισμού ορισμένων ευάλωτων χωρών της ΕΕ, όπως η Ισπανία και η Ιταλία.

Αντίθετα, «τα επιτόκια δανεισμού για ορισμένες χώρες είναι υπερβολικά χαμηλά, διότι αυτές μετατρέπονται σε καταφύγια», είπε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εκφώνησε την ομιλία του την παραμονή της συνεδρίασης του συμβουλίου διοίκησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και δήλωσε ότι στηρίζει πλήρως πιθανές προσπάθειες της ΕΚΤ που θα μεταφράζονται στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του κατακερματισμού των αγορών.

Η ΕΚΤ είναι πιθανόν να ανακοινώσει αύριο μέτρα για την υποστήριξη των χωρών της ευρωζώνης που τελούν υπό την πίεση των αγορών, όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι άφησε να εννοηθεί ότι η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης ενδέχεται να επανενεργοποιήσει το πρόγραμμα επαναγοράς κρατικών τίτλων χρέους.

Ο Χέρμαν βαν Ρομπάι χαρακτήρισε «θεμελιώδες σφάλμα» το γεγονός της δημιουργίας «ενός κοινού νομίσματος χωρίς κοινή πολιτική”. Για να διορθώσει αυτό το σφάλμα η ΕΕ εφαρμόζει διαρθρωτικές αλλαγές για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα, δήλωσε, επισημαίνοντας ότι “σήμερα υπάρχει μεγαλύτερη σύγκλιση πολιτικών από ό,τι πριν από δύο χρόνια».

Σύμφωνα με τον Χέρμαν βαν Ρομπάι, «η κρίση εκλαμβάνεται εσφαλμένα ως απειλή για την επιβίωση της ζώνης του ευρώ». Ενώ αναγνωρίζοντας ότι «υπάρχει μία υπαρξιακή αμφιβολία στην ευρωζώνη» δήλωσε «πεπεισμένος ότι θα ξεπερασθεί. Παίρνει περισσότερο χρόνο από όσο πιστεύαμε, αλλά θα τα καταφέρουμε», είπε.

«Υπάρχει μία βούληση εκ μέρους των ηγετών της ΕΕ να αντιμετωπισθεί με συστημικό τρόπο η κρίση…Μίλησα σε πολλούς ηγέτες κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών και εβδομάδων και είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω αυτήν την πολιτική βούληση», είπε ο βαν Ρομπάι, ο οποίος συναντήθηκε την περασμένη βδομάδα με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι και χθες με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ. Σήμερα συναντάται με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, πριν συναντηθεί με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά και της Ιταλία Μάριο Μόντι.