Τα παγωμένα χαμόγελα και οι αμοιβαίες φιλοφρονήσεις που αντάλλαξαν με μισή καρδιά η Ανγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ κατά την κοινή τους δήλωση πριν τη χθεσινή τους συνάντηση στο Βερολίνο, ήταν ίσως ο προάγγελος των διαφωνιών για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη με τις οποίες έληξε χθες η μαραθώνια συνάντηση Μέρκελ – Ολάντ στο Βερολίνο.

Στη διάρκεια της συνάντησης, η οποία κράτησε πάνω από τέσσερις ώρες, οι δύο ηγέτες δεν μπορούσαν να καλύψουν την ψυχρότητα και την αμηχανία μεταξύ τους. Η διάσταση απόψεων, δε, σε ό,τι αφορά το θέμα της Ελλάδας γινόταν εύκολα αντιληπτή, παρότι το ζητούμενο ήταν να βρεθεί κοινός παρονομαστής μεταξύ των δύο έναντι της Αθήνας.

Η ανάγκη να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις από την ελληνική κυβέρνηση ήταν το κοινό μήνυμα που έστειλαν οι δύο ηγέτες, ενώ κατά τη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων, συμφώνησαν ότι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας είναι μείζονος σημασίας τόσο για ολόκληρη την Ευρωζώνη όσο και συγκεκριμένα για την Ελλάδα.

Η Γερμανία και η Γαλλία έχουν επίγνωση της κοινής τους ευθύνης και θα επιδιώξουν την εξέλιξη της νομισματικής ένωσης, ενώ διαπίστωσαν ότι πρέπει να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα στην Ευρωζώνη και ότι πρέπει να αποφευχθεί ένα ρήγμα μεταξύ των κρατών-μελών.

Αυτό είναι το αρκετά γενικόλογο και κοινότοπο συμπέρασμα των συνομιλιών, τουλάχιστον αυτό που θέλησαν να περάσουν προς τα έξω.

Η διαφορά μεταξύ των δύο «στρατοπέδων» φάνηκε στην προηγούμενη δήλωση των Μέρκελ-Ολάντ, καθώς η επιλογή των λέξεων που χρησιμοποίησαν αμφότεροι είχε ξεκάθαρη σημειολογία: «Θα ενθαρρύνουμε-θα ενθαρρύνω την Ελλάδα να συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, που έχει μεγάλες απαιτήσεις από τον ελληνικό λαό» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος για να ακολουθήσει ο Γάλλος πρόεδρος λέγοντας: «Θέλουμε-θέλω η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Από τους Ελληνες εξαρτάται να κάνουν την προσπάθεια που απαιτείται για να πετύχουν αυτόν τον στόχο».

Στίγμα
Από εκεί και πέρα, όμως, όπως αναφέρει το Έθνος, ο καθένας έδωσε το δικό του, ξεκάθαρα προσωπικό στίγμα. Από τη μια η ΄Ανγκελα Μέρκελ παραμένει προσηλωμένη στους όρους που έχουν τεθεί, χωρίς τη διάθεση να επιδείξει ελαστικότητα στα αιτήματα που θα της θέσει σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός και από την άλλη ο Ολάντ εμφανίζεται πρόθυμος να τείνει ευήκοον ους στον Αντώνη Σαμαρά.

Η Γερμανίδα «σιδηρά κυρία» δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, ούτε να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου μετά το δείπνο εργασίας. Επανέλαβε μόνο αυτό που θεωρούσε απαραίτητο, δηλαδή ότι θα αναμείνει την έκθεση των ελεγκτών της τρόικας για την πορεία της Ελλάδας προτού συζητήσει οτιδήποτε και τόνισε ότι είναι «κρίσιμο να μείνουμε σταθεροί στις δεσμεύσεις μας».

Ζυμώσεις στο Βερολίνο

Παράθυρο για μείωση των επιτοκίων

Το κλίμα κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συνάντησης ήταν όπως έδειξαν και οι δηλώσεις των δύο ηγετών πριν το δείπνο εργασίας ψυχρό και όπως ήταν αναμενόμενο και είχε προαναγγείλει η Μέρκελ, δεν υπήρξε η ανακοίνωση κάποιας λύσης.

Ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι οι χριστιανοδημοκράτες, ακόμη κι αν δεν συμφωνήσουν στην επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος, θα αναζητήσουν άλλους τρόπους για να δείξουν ευελιξία εφόσον η έκθεση της τρόικας δείξει ότι η Αθήνα συμμορφώνεται σε γενικές γραμμές στις υποδείξεις και τις απαιτήσεις των δανειστών της.
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του χριστιανοδημοκράτη Νόρμπερτ Μπάρτλε, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων για παράδειγμα.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν ακόμη για την τραπεζική εποπτεία στην Ευρωζώνη που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου και τη Συρία, όπου, όπως είπε ο Ολάντ, πρέπει να υπάρξει αλλαγή καθεστώτος επειδή ο Μπασάρ αλ Ασαντ στρέφεται εναντίον του ίδιου του του λαού.