Μόνιμη στέγη στην Αθήνα αποκτούν οι ελεγκτές της τρόικας, προκειμένου να υπάρχει καλύτερη συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία και να αντιμετωπίζονται άμεσα τα όποια προβλήματα προκύπτουν κατά την εφαρμογή του μνημονίου συνεργασίας.

Η λειτουργία του γραφείου των ελεγκτών ξεκινά στις 13 Σεπτεμβρίου, όταν και θα επιστρέψουν στην Ελλάδα για την νέα ενδιάμεση αξιολόγηση της οικονομίας.

Επικεφαλής του νέου γραφείου θα είναι το στέλεχος του ΔΝΤ Ολλανδός Μπομπ Τράα, ο οποίος θα υποστηρίζεται από ακόμη έναν τεχνοκράτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και στελέχη από την Ελλάδα, με γνώση των εξειδικευμένων οικονομικών.

Τα γραφεία της τρόικας -ουσιαστικά του ΔΝΤ- θα στεγασθούν σε κτίριο που δεν σχετίζεται με το υπουργείο Οικονομικών ή την Τράπεζα της Ελλάδας, παρά το γεγονός ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα εξεταζόταν αυτό το ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα θα έχει παρουσία στην Αθήνα και μέσω στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα οποία όμως θα ασκούν καθήκοντα από τα γραφεία της Κομισιόν στο Σύνταγμα.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν θετική την μόνιμη παρουσία της τρόικας στην Αθήνα και τονίζουν πως θα συμβάλει στην άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων που προκύπτουν στην εφαρμογή του Μνημονίου και θα διευκολύνει την επικοινωνία Κυβέρνησης και ξένων ελεγκτών. Οι ίδιοι επισημαίνουν πως η δημιουργία τοπικού γραφείου συνηθίζεται σε κάθε περίπτωση που το ΔΝΤ προσφέρει δανειακή διευκόλυνση.

Το μόνιμο κλιμάκιο θα εποπτεύει τον αυστηρό έλεγχο των δεσμεύσεων έναντι των δαπανών της κυβέρνησης, την πορεία των εσόδων, την εξέλιξη του χρέους της Γενικής Κυβέρνησης και την πορεία του προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Πηγή: in.gr