Το οικονομικό επιτελείο περιμένει να δει την αντίδραση των αγορών ομολόγων μετά τη σημερινή δημοσιοποίηση της έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ. Όμως δεν μένει με σταυρωμένα χέρια.

Μετά την έξοδο από το τρίτο Μνημόνιο θα αρχίσει να ετοιμάζει βαλίτσες για την αναζήτηση κεφαλαίων που θα χρηματοδοτήσουν την ελληνική οικονομία και τις λήξεις χρέους. Μετά το Λονδίνο, την Νέα Υόρκη και τη Βοστώνη σειρά έχει η μακρινή Ασία Το ταξίδι θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο και το έχει οργανώσει ο επενδυτικός οίκος Rothschild, που λειτουργεί ως σύμβουλος της κυβέρνησης. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης και ο επικεφαλής του Οργανισμού Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Δημήτρης Τσάκωνας έχουν ήδη έρθει σε επαφή με περισσότερους από 100 διαχειριστές κεφαλαίων, τραπεζίτες και ξένα funds με σκοπό την διεύρυνση της επενδυτικής βάσης.

Όλα δείχνουν ότι η επόμενη έξοδος στις αγορές θα είναι μεταμνημονιακή και στο πλαίσιο αυτό οι επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζονται σε ένα τίτλο διάρκειας 10 ετών που για τις αγορές θεωρείται σημείο αναφοράς, ενώ το τελευταίο διάστημα υπήρξαν εισηγήσεις ακόμη για την έκδοση ενός 3ετούς ομολόγου. «Στόχος είναι η χώρα να μην εκδίδει περισσότερο χρέος από αυτό που ωριμάζει κάθε χρόνο, ανέφερε χθες στο Bloomberg κυβερνητικός αξιωματούχος ενώ «αν υπάρξει ανάγκη για περισσότερους, τότε η χώρα μπορεί να ξανανοίξει μια προηγούμενη έκδοση».

Γεγονός είναι πάντως ότι κάθε άλλο παρά προβληματισμό προκαλούν στο οικονομικό επιτελείο οι λήξεις χρέους που έχει η χώρα στην τριετία 2019 – 2021 αφού πρόκειται για ένα ποσό που δεν υπερβαίνει τα 23 δις. ευρώ. Θεωρητικά το ύψος αυτών των αναγκών είναι πλήρως εξασφαλισμένο από το «μαξιλάρι» των διαθεσίμων των 24,1 δισ. ευρώ το οποίο θα σχηματιστεί μετά την απελευθέρωσης της τελευταίας δόσης ύψους 15 δις από τον ΕSΜ. Η Γερμανία έχει προς το παρόν «μπλοκάρει» την εκταμίευση αυτού του ποσού λαμβάνοντας ως μονομερή την ενέργεια της ελληνικής κυβέρνησης να διατηρήσει μέχρι τα τέλη του έτους μειωμένο τον ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Αιγαίου που πλήττονται από το προσφυγικό. Όπως έχει ανακοινώσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), η δόση θα εκταμιευθεί μόλις υπάρξει έγκριση από το γερμανικό κοινοβούλιο που συνεδριάζει αύριο Τετάρτη.