Η γαλλική κυβέρνηση δανείστηκε σήμερα για πρώτη φορά με αρνητικά επιτόκια–γεγονός που σημαίνει ότι οι επενδυτές δέχθηκαν να πληρώσουν αυτοί για να δανείσουν το γαλλικό δημόσιο.

Το Παρίσι δανείστηκε σήμερα το ποσό των 3,917 δισ. ευρώ με επιτόκιο -0,005% μέσω εντόκων γραμματίων εξοφλητέων την 11η Οκτωβρίου, σύμφωνα με στοιχεία του Γαλλικού Πρακτορείου το οποίο επικαλείται τον κρατικό οργανισμό διαχείρισης του δημόσιου χρέους (Agence France Tresor, AFT).

Ταυτοχρόνως το γαλλικό δημόσιο δανείστηκε μέσω εντόκων γραμματίων που είναι εξοφλητέα την 27η Δεκεμβρίου φέτος το ποσό των 1,993 δισ. ευρώ, με επιτόκιο -0,006% κατά τις ίδιες πηγές.

Οικονομικοί παρατηρητές στο Παρίσι ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «τα ομόλογα είναι σήμερα υπερτιμημένα και η ζήτησή τους σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, την ώρα που το Παρίσι θα επωφεληθεί αρκετόν ακόμα καιρό απ αυτήν τη ‘στροφή’ επενδυτών στα κρατικά χρεόγραφά του».

Προ ημερών, σε μια προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης, η νέα γαλλική κυβέρνηση ανήγγειλε έκτακτη φορολόγηση ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ.

«Σε καιρό χρηματοπιστωτικής αναταραχής η Γαλλία παρουσιάζεται ως ασφαλής αγορά”, σχολίασε ο Πάτρικ Τζακ της BNP Paribas. “Ο επενδυτής ενδιαφέρεται γι ασφάλεια και να έχει κατοχύρωση η επένδυση που κάνει, απέναντι στους αντίξοους ανέμους στην ευρωζώνη σήμερα», εξηγεί.

Εξάλλου και η Γερμανία σήμερα μέσω εντόκων γραμματίων με επιτόκιο -0,003% άντλησε σήμερα 3,29 δισ. ευρώ, όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στα μεγαλύτερης διάρκειας χρεόγραφα, διατηρείται ένα σπρεντ 1% μεταξύ γαλλικών και γερμανικών τίτλων, προστίθεται.