«Χωρίς επιμήκυνση το μνημόνιο δεν θα πετύχει»

Χ. Σταϊκούρας: Η ύφεση αναμένεται να υπερβεί το 9% το τρίτο τρίμηνο


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
22:46
28/06/2012
«Χωρίς επιμήκυνση το μνημόνιο δεν θα πετύχει»
2
loading

Η Ελλάδα δεν έχει σκοπό να υποχωρήσει μονομερώς όσον αφορά τις δεσμεύσεις της για τους δημοσιονομικούς στόχους βάσει του προγράμματος που συνοδεύει το «πακέτο διάσωσης», αλλά επιθυμεί να επιμηκυνθεί ο χρόνος που της έχει δοθεί για την επίτευξή τους, λόγω της μεγαλύτερης της αναμενόμενης ύφεσης, η οποία εκτιμάται ότι θα φθάσει το 6,7% φέτος, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας , σε συνέντευξή του στο Dow Jones Newswires.

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε επίσης ότι το οικονομικό πρόγραμμα, το οποίο πρέπει να εφαρμόσει η χώρα προκειμένου να συνεχίσει να λαμβάνει χρηματοδότηση από την ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν είναι επιτεύξιμο λόγω της εξαιρετικά βαθιάς ύφεσης.

«Η ύφεση εκτιμάται ότι θα υπερβεί το 9% στο τρίτο τρίμηνο του 2012 και να διαμορφωθεί σε περίπου 6,7% για το σύνολο του 2012, σχεδόν όσο ήταν και η ύφεση του 2011», επεσήμανε ο κ. Σταϊκούρας.

«Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, το οποίο καταρτίστηκε πριν ένα χρόνο, μιλούσε για ανάπτυξη 1% το 2012. Αντ’ αυτού, αναμένουμε ύφεση σχεδόν 7%. Αυτό σημαίνει ότι κάτι πρέπει να αλλάξει», πρόσθεσε.

Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε τη δέσμευση της κυβέρνησης για την εφαρμογή των δομικών μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο πρόγραμμα. «Η κυβέρνηση θα εργαστεί για τους στόχους και τις πολιτικές που προβλέπονται στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης. Είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε αλλά πιστεύουμε ότι υπάρχει πιεστική ανάγκη για ένα άμεσο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής ανάκαμψης. Φυσικά, μιλάμε για επέκταση της δημοσιονομικής προσαρμογής, έτσι ώστε ουσιαστικά να μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους. Συμφωνούμε με τους στόχους, αλλά είναι ανέφικτοι λόγω της ανεργίας και της ύφεσης», είπε, σημειώνοντας παράλληλα ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταρτιστεί ένα πρόγραμμα που θα είναι αποτελεσματικό, βιώσιμο και κοινωνικά πιο δίκαιο.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar Lamda Core

    ενώ να χρωστάμε 105 χρόνια αντί για 45 , για χρήματα που ποτέ δεν ήρθαν στην ελλάδα, για ένα χρέος που δημιουργήθηκε πλασματικά από 2-4 ανθρώπους , θα πετύχει... Βασικά το μνημόνιο ήδη έχει πετύχει, η χώρα στα γόνατα, ο λαός βυθισμένος στα χρέη και στην φτώχια , με την εξουσία πάλι στο πασοκ-νδ , με τα πλούτη της χώρας να λευλατούνται , και υπηρεσίες όπως η ΔΕΗ να ξεπουλιέται ολόκληρη στην τιμή κάτω από μιας και μόνο μονάδας.

  2. avatar V4Vendetta

    Επιμήκυνση του [...] δηλαδή.....Ο παραπάνω χρόνος (αν δοθεί) θα σημαίνει ότι απλά η κυβέρνηση και συνεπώς η χώρα θα έχει περισσότερο χρόνο να δώσει τα λεφτά (θα τα δώσει έτσι και αλλιώς, άσχετα αν δεν είναι θέμα των πολιτών αλλά των τραπεζιτών, των φοροφυγάδων και των πολιτικών). Τι σημασία έχει αν μου φορτώσουν ένα χρέος και μου πούνε πλήρωσε το αντί σε 5 χρόνια σε 10; Ναι μεν μπορεί να σπάσει η οφειλή και να μικρύνει αλλά και πάλι συσσωρευτικά τα χρήματα θα δοθούν...Προσφέρεται μια πλασματική ανακούφιση,αντί να δώσω π.χ 200Ε σε ένα χρόνο, θα δώσω 100 σε 2....Ίσως η λαϊκή οργή να κοπάσει μπροστά στην ψευδό-λύση, υπάρχει όμως ο κίνδυνος να σύρεται η χώρα για χρόνια και χρόνια από τους τοκογλύφους και τους δανειστές οι οποίοι σε μεμονωμένες στιγμές θα εγείρουν και παράπλευρες απαιτήσεις προβάλλοντας τους εαυτούς τους σαν μεσσίες..Έτσι θα ζητάνε απάθεια σε περιπτώσεις που βάλλεται η χώρα κ.ο.κ...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει