Η Ελλάδα δεν έχει σκοπό να υποχωρήσει μονομερώς όσον αφορά τις δεσμεύσεις της για τους δημοσιονομικούς στόχους βάσει του προγράμματος που συνοδεύει το «πακέτο διάσωσης», αλλά επιθυμεί να επιμηκυνθεί ο χρόνος που της έχει δοθεί για την επίτευξή τους, λόγω της μεγαλύτερης της αναμενόμενης ύφεσης, η οποία εκτιμάται ότι θα φθάσει το 6,7% φέτος, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας , σε συνέντευξή του στο Dow Jones Newswires.

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε επίσης ότι το οικονομικό πρόγραμμα, το οποίο πρέπει να εφαρμόσει η χώρα προκειμένου να συνεχίσει να λαμβάνει χρηματοδότηση από την ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν είναι επιτεύξιμο λόγω της εξαιρετικά βαθιάς ύφεσης.

«Η ύφεση εκτιμάται ότι θα υπερβεί το 9% στο τρίτο τρίμηνο του 2012 και να διαμορφωθεί σε περίπου 6,7% για το σύνολο του 2012, σχεδόν όσο ήταν και η ύφεση του 2011», επεσήμανε ο κ. Σταϊκούρας.

«Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, το οποίο καταρτίστηκε πριν ένα χρόνο, μιλούσε για ανάπτυξη 1% το 2012. Αντ’ αυτού, αναμένουμε ύφεση σχεδόν 7%. Αυτό σημαίνει ότι κάτι πρέπει να αλλάξει», πρόσθεσε.

Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε τη δέσμευση της κυβέρνησης για την εφαρμογή των δομικών μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο πρόγραμμα. «Η κυβέρνηση θα εργαστεί για τους στόχους και τις πολιτικές που προβλέπονται στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης. Είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε αλλά πιστεύουμε ότι υπάρχει πιεστική ανάγκη για ένα άμεσο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής ανάκαμψης. Φυσικά, μιλάμε για επέκταση της δημοσιονομικής προσαρμογής, έτσι ώστε ουσιαστικά να μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους. Συμφωνούμε με τους στόχους, αλλά είναι ανέφικτοι λόγω της ανεργίας και της ύφεσης», είπε, σημειώνοντας παράλληλα ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταρτιστεί ένα πρόγραμμα που θα είναι αποτελεσματικό, βιώσιμο και κοινωνικά πιο δίκαιο.