Η χθεσινή σύσκεψη του προέδρου Χριστόφια με τους αρχηγούς των κομμάτων για τα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση για την οικονομία και η απόφαση για την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων. Εξαίρεση η εφημερίδα «Χαραυγή» που κρατά μια πιο «διακριτική» στάση και δεν έχει τα θέματα αυτά ως τα κύρια στην πρώτη σελίδα της.

Η «Αλήθεια» προαναγγέλλει ότι έρχεται την ερχόμενη βδομάδα η τρόικα και γράφει για Μνημόνιο με «σκληρούς όρους». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρόκειται για συνολικό πακέτο ύψους 8-10 δισ. ευρω σε αντάλλαγμα των οποίων, η Κύπρος θα πρέπει να υλοποιήσει μέτρα για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τα δημοσιονομικά και την ανταγωνιστικότητα. Για τα μέτρα που θα προωθήσει η κυβέρνηση σημειώνεται ότι έχουν στόχο την εξοικονόμηση 188 εκ. ευρώ.

Η εφημερίδα αναφέρεται στο ταξίδι του προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη στο Βερολίνο, ο οποίος είχε επαφές με τους υπουργούς Βεστερβέλε και Σόιμπλε, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει για την Κύπρο ήπιους όρους και μέτρα ενόψει μηνημονίου.

Ο «Πολίτης» με τίτλο «Πανικός Χριστόφια για σκληρό μνημόνιο», γράφει ότι ο Κύπριος πρόεδρος έστειλε επιστολή στον Πούτιν και περιμένει νέο δάνειο. Επίσης , σύμφωνα με την εφημερίδα ο πρόεδρος Χριστόφιας «εξαπέλυσε» επίθεση στον υπουργό Οικονομικών Βάσο Σιαρλή για την αναφορά του στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ότι οι εταίροι, μας υποδεικνύουν ότι η Κύπρος έχει σοβαρές διαρθρωτικές αδυναμίες. Επίσης, γίνεται αναφορά σε μήνυμα από Βρυξέλλες «Μην έλθετε εδώ για ανατολίτικο παζάρι» και στην πρόκληση Γερμανού δημοσιογράφου, ο οποίος ρώτησε τον πρόεδρο Χριστόφια «εάν η Κύπρος βγαίνει προς πώληση».

Η «Σημερινή» γράφει ότι όροι και ποσό δανεισμού θα αποφασιστούν στη σημερινή τηλεδιάσκεψη. Επίσης, αναφέρει ότι θα υπάρξει και εμπλοκή του ΔΝΤ, εάν το δάνειο θα καλύπτει και τον δημοσιονομικό τομέα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η συνολική στήριξη θα αφορά οκτώ με δέκα δισ. ευρώ.

«Ο Φιλελεύθερος» δίνει μια άλλη εικόνα στο πρωτοσέλιδο θέμα του, το οποίο με τίτλο «’Αλλα λόγια στο Προεδρικό» φέρει τον πρόεδρο Χριστόφια να δήλωσε ότι μπορεί να αποσύρει την αίτηση από τον Μηχανισμό Στήριξης». Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι το θέμα διακρατικών δανείων από Ρωσία και Κίνα είναι ανοικτό και πως σε περίπτωση θετικής εξέλιξης «δεν αποκλείει ακόμη και στροφή 180 μοιρών σε σχέση με τον Μηχανισμό Στήριξης». Επίσης, η εφημερίδα γράφει ότι η πρώτη εκτίμηση των Βρυξελλών είναι ότι η Κύπρος θα χρειαστεί οικονομική στήριξη οκτώ με δέκα δισ. ευρώ.

Η «Χαραυγή», η οποία έχει κύριο θέμα «Εταιρεία και Ταμείο Υδρογονανθράκων», καλύπτει τα θέματα της οικονομίας κάτω από τους τίτλους «Η Κύπρος δεν είναι προς πώληση» , που αναφέρεται στην απάντηση του προέδρου Χριστόφια σε ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου, και «Πακέτο μέτρων 188 εκ. ευρώ», το οποίο ετοίμασε η κυβέρνηση για μείωση δαπανών και αύξηση των εσόδων του κράτους.