Η Ιρλανδία θα μπορούσε να εξασφαλίσει μια χαλάρωση των όρων αποπληρωμής του διεθνούς δανείου για την διάσωση της, με μια παράταση της μέσης διάρκειας αποπληρωμής των δανείων που της χορηγήθηκαν από την ΕΕ, όπως μετέδωσε σήμερα η ιρλανδική ραδιοτηλεόραση RTE, οι πληροφορίες αυτές όμως διαψεύστηκαν από τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την ιρλανδική δημόσια ραδιοτηλεόραση, που επικαλείται ανεπίσημες ευρωπαϊκές κυβερνητικές πηγές, ο στόχος είναι να διευκολυνθεί η επιστροφή της χώρας στις χρηματαγορές, που κανονικά προβλέπεται για το 2013.

Η «τρόικα», που ελέγχει τακτικά την κατάσταση της εξέλιξης του σχεδίου διάσωσης της χώρας, θα εξετάσει το ενδεχόμενο της αναπροσαρμογής των όρων αποπληρωμής του δανείου.

“Έτσι η χώρα θα αποπληρώσει τα δάνειά της από την ΕΕ σε μια χρονική περίοδο 30 ετών αντί των 15 ετών που είναι τώρα”, διευκρίνισε η RTE.

«Οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η τρόικα εξετάζει το ενδεχόμενο αλλαγών στο πρόγραμμα αποπληρωμής του δανείου για την Ιρλανδία δεν είναι αληθείς», διαβεβαίωσε ο Σάιμον Ο’ Κόνορ, εκπρόσωπος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε ένα μήνυμά του μέσω του Twitter.

Σύμφωνα με την RTE, η τρόικα δεν έχει ακόμη συζητήσει το ζήτημα με την ιρλανδική κυβέρνηση ούτε κάποια άλλη ευρωπαϊκή κυβέρνηση.

Ωστόσο, ευρωπαϊκές κυβερνητικές πηγές είχαν δηλώσει πριν από δέκα ημέρες ότι η Ιρλανδία θα ζητήσει να έχει αναδρομικά την ίδια μεταχείριση με την Ισπανία. Η οποία πρόσφατα εξασφάλισε από τη ζώνη του ευρώ σχέδιο βοήθειας για την ενίσχυση των τραπεζών της χωρίς σχέδιο λιτότητας σε αντάλλαγμα. Αυτό θα μπορούσε να συζητηθεί στην επόμενη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο.

Η Ιρλανδία, της οποίας οι τράπεζες χτυπήθηκαν σκληρά από την οικονομική κρίση στα τέλη του 2010 αναγκάστηκε να ζητήσει βοήθεια από τους ευρωπαίους εταίρους της και το ΔΝΤ. Το πακέτο διάσωσης περιλαμβάνει 85 δισεκατομμύρια ευρώ για βοήθεια σε διάστημα τριών ετών, που συνοδεύεται όμως από αυστηρά μέτρα λιτότητας.