Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξετάζουν το ενδεχόμενο να διπλασιάσουν τον χρόνο αποπληρωμής του δανείου ύψους 85 δισ. ευρώ στα 30 χρόνια από τα 15 που είναι σήμερα, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTE, επικαλούμενο πηγές που πρόσκεινται στους δανειστές της χώρας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, η κίνηση αυτή θα έχει στόχο να διευκολύνει τις προσπάθειες του Δουβλίνου να επιστρέψει στις χρηματαγορές τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την έκδοση ομολόγων μακράς διάρκειας πριν από την λήξη της δανειακής σύμβασης με ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ περί τα τέλη της επόμενης χρονιάς.

Η παράταση θα αφορά μόνον τα δάνεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και όχι αυτά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλέστηκε το RTE.

Τα ζητήματα αυτά δεν έχουν τεθεί στην Ιρλανδική κυβέρνηση ούτε σε άλλους ευρωπαίους ηγέτες, ανέφερε.

Το ΔΝΤ κάλεσε την Παρασκευή την Ευρώπη να κάνει περισσότερα προκειμένου η Ιρλανδία να επιστρέψει στις χρηματαγορές, με την αναχρηματοδότησή της μετά την διάσωση των τραπεζών ή με την εξαγορά μέρους του μετοχικού κεφαλαίου των κρατικοποιημένων και κρατικών ιρλανδικών τραπεζών.