Ο φινλανδός πρωθυπουργός Γιούρκι Κατάινεν, η χώρα του οποίου ακολουθεί τη γραμμή της Γερμανίας στο θέμα της οικονομικής κρίσης στην ευρωζώνη, βραβεύθηκε σήμερα στο Βερολίνο από τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), το κόμμα της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, για την καλή οικονομική διαχείριση της χώρας του.

Ο Κατάινεν, 40 ετών, έλαβε το χρυσό μετάλλιο Λούντβιχ-Έρχαρτ από το Οικονομικό Συμβούλιο του CDU παρουσία της Μέρκελ.

Ο φινλανδός πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να βγει από την κρίση παρά μόνο αν καταφέρει να συνδυάσει την ανάπτυξη με τη δημοσιονομική λιτότητα, θέση την οποία υποστηρίζει η Γερμανία από την αρχή της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

«Αυτά τα δύο πράγματα, η λιτότητα και η ανάπτυξη, δεν είναι αντίθετα. Μπορούν και πρέπει να υπάρχουν ταυτόχρονα», υπογράμμισε ο Κατάινεν. «Αυτή η συνταγή είναι αυτό που αποκαλώ ‘λιτοανάπτυξη’ (growsterity) και αυτή την πολιτική ακολουθεί η Φινλανδία εδώ και καιρό», πρόσθεσε.

«Το να θεραπεύσουμε την Ευρώπη σημαίνει πρώτα απ’ όλα να επιστρέψουμε σε μια βιώσιμη ανάπτυξη», σύμφωνα με τον φινλανδό πρωθυπουργό. «Μπορούμε να επανακτήσουμε βραχυπρόθεσμα την εμπιστοσύνη, όμως η λιτότητα περιορίζει βραχυπρόθεσμα την ανάπτυξη. Από την άλλη πλευρά, όταν το πρόβλημα είναι το υπερβολικό χρέος, το να προσθέτουμε νέο χρέος δεν είναι καλός τρόπος να τονώσεις μια οικονομία», υπογράμμισε ο Κατάινεν.