Έτοιμη να βοηθήσει τις ισπανικές τράπεζες είναι η ευρωζώνη, αν η Μαδρίτη υποβάλει αίτημα προς την κατεύθυνση αυτή, ανέφερε σε δηλώσεις του σήμερα ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλόντ Γιούνκερ.

«Αν ποτέ η Ισπανία ζητήσει την υποστήριξη του τραπεζικού της τομέα, αυτό προφανώς θα γίνει» δήλωσε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο Γιούνκερ.

«Είναι πολύ νωρίς για να προβούμε σε εικασίες σχετικά με τους αριθμούς», εκτίμησε υπογραμμίζοντας ότι «προς το παρόν, η Ισπανία δεν έχει υποβάλει αίτημα παρά το γεγονός ότι ο τραπεζικός της τομέας είναι κάτω από πίεση».

«Για τα υπόλοιπα η κατάσταση στην Ισπανία, εξελίσσεται μάλλον καλά. Η ισπανική κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα μέτρα που απαιτούνται για την εξυγίανση» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά με τη δυνατότητα μιας απευθείας βοήθειας στον τραπεζικό τομέα, εκτίμησε ότι προπάντων πρόκειται για ένα νομικό πρόβλημα.

Οι Ευρωπαίοι εξετάζουν τα μέσα για να βοηθήσουν την Ισπανία και τον τραπεζικό τομέα της, που έχει αποδυναμωθεί από την «φούσκα» των ακινήτων που έσκασε το 2008, χωρίς όμως αντιστάθμισμα που να επηρεάζει τον ισπανικό πληθυσμό, ο οποίος ήδη υφίσταται την σκληρή λιτότητα και πλήττεται από μια μαζική ανεργία.

Μια ιδέα θα ήταν να σωθούν μόνο οι τράπεζες μέσω του ισπανικού κράτους που θα έδινε στη συνέχεια τα χρήματα αυτά στο Frob, το δημόσιο ταμείο βοήθειας προς τον τομέα αυτό.

Η εφημερίδα El Economista έγραψε σήμερα ότι το Βερολίνο θα δεχτεί τελικά αυτή τη λύση, κάτι το οποίο δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.