«Το πέταγμα μίας πεταλούδας στην Ευρώπη ενδέχεται να προκαλέσει σεισμό στο Πεκίνο» σύμφωνα με τη θεωρία του χάους. Η ρήση αυτή μπορεί να βρει ταυτόσημη έννοια με την ελληνική οικονομική κρίση, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις χρηματοοικονομικών αναλυτών, «τα απόνερα της ελληνικής κρίσης μπορούν να φτάσουν μέχρι και την Κίνα».

«Η Ελλάδα, που συμβάλλει κατά 0,4% στο παγκόσμιο ΑΕΠ, τώρα συνιστά απειλή για την παγκόσμια ευημερία ενώ οι επενδυτές θεωρούν ότι οι μέρες της στο ευρώ είναι μετρημένες» γράφει το πρακτορείο Bloomberg.

Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα προκαλούσε ζημιά στα ενέχυρα, αναφέρει το στέλεχος του Pimco – του μεγαλύτερου ταμείου επενδύσεων σε ομόλογα στον κόσμο – Ρίτσαρντ Κλάριντα, μία άποψη που συμμερίζονται οικονομολόγοι των τραπεζών Bank of America Merrill Lynch και JPMorgan Chase. Στη χειρότερη περίπτωση, θα μπορούσε να προκαλέσει χρεοκοπίες κρατών της Ευρώπης καθώς και επιδρομές σε τράπεζες, πιστωτικές κρίσεις και υφέσεις που μπορεί να οδηγήσουν περισσότερες χώρες να φύγουν από το ευρώ. Οι διασυνδέσεις, ωστόσο, των χωρών μέσω τους διεθνούς εμπορίου και των χρηματοπιστωτικών ροών σημαίνουν ότι οι επιπτώσεις δεν θα περιορισθούν στην Ευρωζώνη.

Εντυπωσιακότερο όλων, ωστόσο, είναι ότι, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η ελληνική κρίση θα προκαλέσει ισχυρούς κραδασμούς ακόμη και στην κινεζική οικονομία.

«Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε να περιορίσει την ανάπτυξη της Κίνας ακόμη και στο 6,4% από 9,2% που ήταν πέρυσι» συνεχίζει το Bloomberg. Eπικαλείται δε τα στοιχεία για τη μείωση των κινεζικών εξαγωγών προς την Ε.Ε. τους τελευταίους μήνες λόγω της κρίσης. «Από 19% ίσως να πέσουν ακόμη και στο 3,9% αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ» αναφέρει το πρακτορείο.