Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θεωρεί ότι η βέλτιστη λύση για την επίλυση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη είναι: μια ισορροπημένη προσέγγιση ανάμεσα στη δημοσιονομική σταθεροποίηση και τις προσπάθειες υπέρ της τόνωσης της ανάπτυξης, ενώ πιστεύει (ο πρόεδρος Ομπάμα) ότι η ανωτέρω κρίση εξακολουθεί να αποτελεί έναν «αντίθετο άνεμο για την αμερικανική οικονομία», τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης του Τύπου.

«Η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών συνεχίζει να είναι αντιμέτωπη με κάποιους αντίθετους ανέμους, η κρίση χρέους στην ευρωζώνη ασφαλώς είναι ένας εξ αυτών», απάντησε ο κ. Κάρνεϊ , ερωτώμενος για την επίσημη αμερικανική προσέγγιση αναφορικά με την εκλογή χθες Κυριακή στη γαλλική προεδρία του σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ.

Ο κ. Ολάντ υποσχέθηκε, καθ’ όλη την προεκλογική εκστρατεία του, «τον τερματισμό της πολιτικής της μονοδιάστατης λιτότητας».

Απ την πλευρά της, η Ουάσινγκτον έχει θέσει εν αμφιβόλω το κατά πόσον είναι πραγματικά σοφή η εμμονή στη διαρκή λιτότητα, εν μέσω όμως μιας τόσο «ευάλωτης» οικονομικής ανάπτυξης εντός των ορίων της ΕΕ.