Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ισπανίας κατά δύο βαθμίδες προχώρησε ο διεθνής οίκος αξιολογήσεων, Standard & Poor’s.

Η S&P υποβάθμισε την αξιολόγησή του για την ισπανική οικονομία σε BBB+ από Α, δίνοντας παράλληλα αρνητικό outlook, που σημαίνει ότι είναι περισσότερο πιθανή η περαιτέρω υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ισπανίας.

Η υποβάθμιση σημαίνει ότι η Ισπανία θα αναγκαστεί να καταβάλλει υψηλότερα επιτόκια δανεισμού.

«Σε ένα περιβάλλον οικονομικής συρρίκνωσης, και αντίθετα με τις προηγούμενες προβλέψεις μας, θεωρούμε ότι η τροχιά των δημοσιονομικών του Βασιλείου της Ισπανίας πιθανότατα θα επιδεινωθεί», ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης στη σχετική ανακοίνωσή του.

Επιπλέον, ο οίκος σημειώνει ότι αντιλαμβάνεται πως υφίσταται «αύξηση της πιθανότητας» το ισπανικό κράτος να χρειαστεί να παράσχει πρόσθετη «στήριξη στον τραπεζικό τομέα», άρα, «κατά συνέπεια, θεωρούμε ότι αυξάνεται ο κίνδυνος να δούμε το καθαρό χρέος του ομοσπονδιακού ισπανικού κράτους να αυξάνεται», σύμφωνα με το κείμενο του S&P, με το οποίο αιτιολογείται η υποβάθμιση.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η αρνητική προοπτική σχετίζεται με τους «σημαντικούς κινδύνους» σε ό,τι αφορά την οικονομική ανάπτυξη της Ισπανίας και τα δημοσιονομικά της μεγέθη.