Τα πρόστιμα για όσους δεν κόβουν αποδείξεις

Στο μάτι των ελεγκτών βρίσκονται κυρίως καταστήματα σε εμπορικούς δρόμους


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
8:37
22/12/2017
Τα πρόστιμα για όσους δεν κόβουν αποδείξεις
10
loading

Σαφάρι στη Χριστουγεννιάτικη αγορά έχουν εξαπολύσει οι ράμπο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Στο μάτι των ελεγκτών βρίσκονται κυρίως καταστήματα σε εμπορικούς δρόμους και εμπορικά κέντρα με στόχο να εντοπιστούν όσοι δεν εκδίδουν αποδείξεις αλλά και τα ξενοδοχεία και οι ξενώνες σε δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς όπως Αράχωβα, Καλάβρυτα, Πήλιο, Καρπενήσι.

Τα πρόστιμα είναι αυστηρά για όσους πιαστούν χωρίς να έχουν κόψει αποδείξεις καθώς με βάση το νέο καθεστώς που ισχύει, φθάνουν μέχρι και τα 5.000 ευρώ ενώ επιβάλλονται προσωρινά «λουκέτα», ακόμη και ποινικές διώξεις.

Ειδικότερα οι παραβάτες που θα εντοπίζονται να μην έχουν κόψει αποδείξεις θα τιμωρούνται με άμεσο κλείσιμο των καταστημάτων τους για 48 ώρες, ενώ σε περίπτωση πρώτης υποτροπής θα υποχρεώνονται να βάλουν «λουκέτο» για 4 μέρες και σε κάθε νέα υποτροπή ή σε κάθε προσπάθεια παραβίασης του «λουκέτου» θα κλείνουν για 10 μέρες. Σε ορισμένες κατηγορίες επιχειρήσεων στις οποίες δεν είναι δυνατό να μπει «λουκέτο», όπως π.χ. ξενοδοχεία, γηροκομεία, φροντιστήρια, ιατρεία κ.λπ., θα επιβάλλονται χρηματικές ποινές από 1.000 έως και 5.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες κατά την περίοδο των εορτών θα έχουν αυξημένη παρουσία στην αγορά (καταστήματα, λαϊκές αγορές - υπαίθριο εμπόριο, κεντρικές και τοπικές αγορές κ.λπ.) με την εντατικοποίηση των ελέγχων, είτε αυτοτελώς είτε με συναρμόδιες υπηρεσίες (υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ΣΔΟΕ, υπουργείο Υγείας κ.λπ).

«Λουκέτα», πρόστιμα και ποινικές διώξεις

«Λουκέτα», πρόστιμα και ποινικές διώξεις περιλαμβάνει το «μενού» της ΑΑΔΕ για όσους εντοπιστούν να έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις.

Συγκεκριμένα, με βάση το καθεστώς που ισχύει, προβλέπονται μεταξύ άλλων τα εξής:

 • Στην περίπτωση που κατά τον επιτόπιο έλεγχο διαπιστωθεί η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση περισσοτέρων από 10 παραστατικών πώλησης ή εφόσον διαπιστώνεται ότι η αξία των παραστατικών πώλησης τα οποία δεν εκδόθηκαν ή εκδόθηκαν ανακριβώς υπερβαίνει τα 500 ευρώ, ανεξαρτήτως του πλήθους τους, αναστέλλεται άμεσα για 48 ώρες η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος. Εάν εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους διαπιστωθεί εκ νέου από μερικό επιτόπιο έλεγχο στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, ότι δεν εκδόθηκαν ή εκδόθηκαν ανακριβώς τουλάχιστον 3 παραστατικά πώλησης, ανεξαρτήτως αξίας, τότε η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος αναστέλλεται για 4 μέρες. Σε κάθε επόμενη διαπίστωση από επιτόπιο μερικό φορολογικό έλεγχο στον ίδιο επιχειρηματία ή ελεύθερο επαγγελματία εντός δύο φορολογικών ετών από τους προηγούμενους ελέγχους η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος αναστέλλεται αμελλητί για 10 μέρες.
 • Σε περίπτωση που παρεμποδίζεται η διενέργεια του φορολογικού ελέγχου με χρησιμοποίηση βίας ή απειλής κατά των ελεγκτών αναστέλλεται η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης, την οποία αφορά ο έλεγχος, μέχρι και 1 μήνα με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ. Για την εφαρμογή της διαδικασίας αυτής πρέπει να εκδίδεται από τους ελεγκτές σημείωμα διαπιστώσεων με τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου και με κλήση του ελεγχόμενου επιχειρηματία για ακρόαση εντός 5 ημερών.
 • Πέραν των ποινικών κυρώσεων που προβλέπονται σε κάθε περίπτωση παραβίασης της αναστολής από τον υπόχρεο, επιβάλλεται, κάθε φορά, με πράξη των οργάνων της ΑΑΔΕ επιπλέον αναστολή λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης του υπόχρεου για 10 μέρες.

Από την άλλη πλευρά μπορεί, αντί της αναστολής λειτουργίας, να επιβάλλεται σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες κατά περίπτωση ειδική χρηματική ποινή ως εξής:

 • Από 1.000 έως 2.500 ευρώ, εφόσον κατά τον ίδιο μερικό επιτόπιο φορολογικό έλεγχο διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση περισσοτέρων από 10 παραστατικών πώλησης ή εφόσον διαπιστώνεται ότι η αξία των παραστατικών πώλησης τα οποία δεν εκδόθηκαν ή εκδόθηκαν ανακριβώς υπερβαίνει τα 500 ευρώ, ανεξαρτήτως του πλήθους τους.
 • Από 2.501 έως 5.000 ευρώ, εφόσον εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους διαπιστωθεί εκ νέου από μερικό επιτόπιο έλεγχο στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, ότι δεν εκδόθηκαν ή εκδόθηκαν ανακριβώς τουλάχιστον τρία παραστατικά πώλησης, ανεξαρτήτως αξίας.
 • 5.000 ευρώ, σε κάθε επόμενη διαπίστωση από επιτόπιο μερικό φορολογικό έλεγχο στον ίδιο επιχειρηματία ή ελεύθερο επαγγελματία εντός δύο φορολογικών ετών από τους προηγούμενους ελέγχους.

Επισημαίνεται ότι οι χρηματικές κυρώσεις, αντί της αναστολής λειτουργίας, επιβάλλονται σε κατηγορίες επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών στις οποίες η εφαρμογή του μέτρου της αναστολής λειτουργίας καθίσταται δυσχερής λόγω της φύσεως της δραστηριότητάς τους, δηλαδή σε πλανόδιους πωλητές, γηροκομεία, ξενοδοχεία, φροντιστήρια, ιατρεία, επιχειρήσεις ενοικίασης σκαφών κ.λπ.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

10
σχόλια
 1. avatar Αρηστειδης

  Οι δημόσιοι υπάλληλοι τα έχουν με τα μαγαζιά που κλέβουν τους φόρους πιοι από αυτούς δουλεύουν κανονικά πείτε μου αυτό δεν είναι κλεψιά αν δούλευαν κανονικά θα είχαμε τους μίσους από αυτούς και θα πληρώναμε τα μισά. Α να χάθηκε τεμπέληδες χαραμοφαιδες και κάντε ένα μεροκάματο στον ηδιοτικο τομέα να δείτε πως βγενουν τα λεφτά.

 2. avatar Λεο

  Στην γειτονια μου ο σουβλατζης οι καφετεριες τα περιπτερα δεν κοβει κανεις αποδειξεις κι αν τολμησεις να ζητησεις δεν σου ξαναμιλανε.Σε δραστηριοτητες που παει σε συλλογους το παιδι ουτε εκει αποδειξεις.Κι αυτοι δηλωνουν ανεργοι και δπερνουν τα επιδοματα

 3. avatar Αρχίστε……

  από τις offshore πρώτα που το έχετε κάνει γαργάρα.......

 4. avatar Paul

  λιγα, πολυ λιγα τα νομοθετικα μετρα...

  κλεβουν ολοι...

  ΟΛΟΙ...

  ελ επαγγελματιες, μαγαζατορες και λοιποι....οπου εχει συναλλαγες ο πολιτης καθημερινα συναντα φορφυγαδες-κλεφτες...

  ξινιζουν τα μουτρα τους και δεν θελουν να εκδιδουν τα νομιμα παραστατικα...ετσι εχουν μαθει...ολα στην τσεπη, στο κρατος τιποτα και ο λογαριασμος μετα στον μισθωτο που δεν μπορει να κρυψει τιποτα...

  πρεπει να ενταθουν οι ελεγχοι και να αυστηροποιηθουν κι αλλο τα προστιμα...

  αρκετα με τις βδελλες του ιδιωτικου τομεα...ηπιαν το αιμα του κρατους 40 χρονια μεταπολιτευση...

  1. avatar ACEGIK

   Εάν σου έπαιρνε το κράτος το 70% του εισοδήματος σου σε φόρους, και να ήξερες ότι ούτε το 1/10 δεν πάει στα ταμεία μας αλλά αντιθέτως τα τρώνε οι δήθεν σωτήρες μας τοκογλύφοι, άντε να σε έβλεπα εσένα πόσο large θα ήσουν με τις φορολογικές σου υποχρεώσεις. Άντε που γίναμε κρατοπατέρες όλοι μας.

  2. avatar ραρακης

   ειδες εσυ να πιανουν τοπο τα χρηματα που πληρωνει σε φορους οι πολιτες?εχεις περιθαλψη,εχεις παιδεια,εχεις γενικα κοινωνικο κρατος?η νομιζεις ότι η φοροδιαφυγή είναι υποθεση του να κλεψει το καφενειο 10 καφεδες η ενας εμπορος να μη κοψει 10 αποδειξεις η ενας επιστήμονας να κανει το ιδιο,οχι αγαπητε μου ο μεγαλύτερος κλεφτης είναι το ιδιο το κρατος κ η φοροδιαφυγή προερχεται από αλλου

 5. avatar Χαϊδεματάκια τα πρόστιμα.

  Χαϊδεματάκια τα πρόστιμα. Για κλείστε το για κάνα δύο μήνες με την πρώτη φορά που θα τους πιάσετε για να δούμε πόσοι θα είναι οι τολμηροί. Με δύο και τέσσερις ημέρες αξίζει να το ρισκάρεις. Μόνο το ΦΠΑ που βάζουν στην τσέπη να υπολογίσεις, θα κάνουν απόσβεση σε λίγες ημέρες.

  1. avatar Κλιντ ο τρομερος

   Σιγά ρε τιμωρέ!! Να μας κλείσουν , να δούμε πως θα πληρώνεστε κυφήνες του Δημοσίου και συνταξιούχοι!! Κομπλεξικοί!!! Που μας έχουν γδύσει κανονικά για να σας ταϊζουμε!!!

 6. avatar ΘΑΝΑΣΗΣ ΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΣ

  ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΡΑΚΟΣ ΚΟΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΑΓΡΙΟΣ ΒΡΥΚΟΛΑΚΑΣ ΝΑ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΘΕΙ.

  ΠΡΩΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΘΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΜΕ ΕΝΑ ΜΟΝΙΜΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΑΣΕΙ ΕΣΟΔΩΝ ΚΑΙ ΕΞΟΔΩΝ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ.

  ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΩΣΤΑ.

  ΤΟ ΕΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΗΣ Σ.Δ.Ο.Ε ΕΙΔΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΜΑΝΤΡΙ.

  ΑΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΘΕΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΒΑΖΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΕΡΝΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΑΣΚΗΣΕΩΣ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ.

  ΟΤΑΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΛΕΒΕΙ ΤΟΤΕ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΘΑ ΚΛΕΨΕΙ...ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ Ο ΜΙΚΡΟΕΜΠΟΡΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΨΑΧΝΕΙ ΓΙΑ ΓΙΔΟΠΡΟΒΑΤΑ ΣΤΟ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΜΜΕΝΟ ΜΑΝΤΡΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΟΥ ΤΟ ΑΦΗΣΕ ΚΑΙ ΠΗΓΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΑΝ ΤΗ ΚΥΡΑ ΚΑΤΙΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΦΙΝΑ....ΠΟΥ ΠΟΥΛΗΣΕ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΓΙΔΟΜΑΝΤΡΙ ΚΑΙ ΠΗΡΕ ΕΝΑ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΕΠΑΝΩ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΤΡΙ ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑ ΠΩΣ ΤΡΑΓΟΥΔΑΓΕ Ο ΑΞΕΧΑΣΤΟΣ ΣΤΑΘΗΣ ΚΑΒΟΥΡΑΣ...Μ ΕΦΑΓΕ Η ΚΥΡΑ ΚΑΤΙΝΑ ΠΑΝΕ ΑΝΔΡΑΜ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΠΕΡΝΑΜΕ ΦΙΝΑ ΑΛΛΑ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΦΑΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΓΙΔΑ.

  ΤΡΑΓΟΥΔΑΓΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΣΜΑΤΑ Ο ΣΤΑΘΗΣ....ΑΘΗΝΑ ΣΕ ΒΑΡΕΘΗΚΑ ΚΑΙ ΘΑ ΣΕ ΠΑΡΑΤΗΣΩ ΘΑ ΠΑΩ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΡΟΒΑΤΑ ΝΑ ΒΟΣΚΗΣΩ ΚΙ ΑΣ ΜΕ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΤΣΟΜΠΑΝΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΙ ΝΑ ΚΑΜΩ...ΣΑΝ ΤΙ ΓΥΡΕΥΕΙ Η ΑΛΕΠΟΥ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΣΤΟ ΠΑΖΑΡΙ.

  ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΟΥ ΕΓΚΑΤΕ ΛΕΙΨΑΝ ΤΑ ΕΔΑΦΗ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑΤΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΛΑΧΝΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΗ ΓΕΝΝΑΤΑΙ Ο ΕΡΓΑΤΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗΣ ΚΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΜΑΡΞΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΑΣ ΚΟΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.

 7. avatar Ειναι ενοχλητικη η ΑΛΗΘΕΙΑ

  Δεν ηταν προς το συμφερον των τραπεζων να γίνουν οι πληστειριασμοι και οι κατασχεσεις στην αρχη της κρισης, διοτι ετσι θα επρεπε

  απλα να κηρύξουν πτωχευση. Επρεπε λοιπον να καθυστερησει αυτη η διαδικασια.
  Αυτο το υλοποιησε η κα Κατσελη με τον περιφημο νομο της που υποτιθεται οτι εγινε για προστασια των δανειοληπτων αλλα εγινε για

  να προστατευσει τους τραπεζιτες. Αυτο αποδεικνυεται απο το οτι της εδωσαν την θεσαρα που εχει σημερα.
  Στην συνεχεια φορτωσαν ολο το τραπεζικο χρεος (PSI και ανακεφαλαιοποιηση) στο κρατος και βρεθηκαμε να πληρωνουμε το οτι οι

  τραπεζες μοιραζαν δανεια δεξια και αριστερα χωρις ελεγχο και με μονο κινητρο τις προμηθειες και τα μπονους που ελαμβαναν.
  Μειναμε εμεις λοιπον να πληρωνουμε για τα κερατιατικα αλλων.
  Φυσικα, σου πετανε σκονη στα ματια το οτι το κρατος ειναι σε αθλια κατασταση. Κανεις δεν εχει αντιρρηση για αυτο και δεν αναιρει τα

  πραγματικα κινητρα ολων αυτων που δρομολογουν τα προηγουμενα.
  Και ερχονται τωρα που επανηλθαν σε θεση ισχυος να ολοκληρωσουν την δουλεια, να κανουν τις κατασχεσεις!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει