Στο ραντάρ των δανειστών βρίσκεται  το πάγωμα των πλειστηριασμών στα Ειρηνοδικεία. «Μάλλον δεν πρόκειται να δούμε ξανά να γίνονται πλειστηριασμοί στα Ειρηνοδικεία» δηλώνουν οι συμβολαιογράφοι σχολιάζοντας τη χθεσινή απόφαση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών – Περαιά – Αιγαίου – Δωδεκανήσου να αναβάλλει για τρεις εβδομάδες τη διαδικασία των πλειστηριασμών στα Ειρηνοδικεία με επισπεύδοντες τις τράπεζες, το Δημόσιο, τους Δήμους και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Υπό το φόβο νέων σοβαρών επεισοδίων στις αίθουσες των Δικαστηρίων και με δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν έχει νομοθετήσει μέχρι σήμερα τα μέτρα προστασία τους, οι συμβολαιογράφοι επέλεξαν να μη γίνουν οι πλειστηριασμοί που έχουν προγραμματισθεί τις τρεις επόμενες Τετάρτες (20 Δεκεμβρίου 2017, 27 Δεκεμβρίου 2017 και 3 Ιανουαρίου 2018).

Κανονικά γίνονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που έχουν αναγγελθεί και οι πλειστηριασμοί στα Ειρηνοδικεία που αφορούν επισπεύδοντες ιδιώτες.

Για σήμερα και την επόμενη Τετάρτη ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν 22 πλειστηριασμοί ακινήτων μόνο στο Ειρηνοδικείο Αθηνών ενώ για την πρώτη Τετάρτη του 2018 δεν είχε αναρτηθεί κανένας πλειστηριασμός. Από τους 22 πλειστηριασμούς ακινήτων οι πέντε αφορούν διαφορές ιδιωτών, δηλαδή επισπεύδοντες είναι ιδιώτες και στους υπόλοιπους επισπεύδουσες είναι οι τράπεζες.

Όμως δεν είναι μόνο οι συμβολαιογράφοι της Αθήνας, του Πειραιά, του Αιγαίου και των Δωδεκανήσων που απέχουν από τους πλειστηριασμούς στα Ειρηνοδικεία τουλάχιστον μέχρι τις 3 Γενάρη. Και οι υπόλοιποι σύλλογοι της χώρας απέχουν από τη διαδικασία στα Ειρηνοδικεία (εξαίρεση αποτελεί ο Σύλλογος Λάρισας) ενώ δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν ούτε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς αφού δεν διαθέτουν την ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Έτσι, το σχέδιο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών προχωράει με μεγάλες δυσκολίες.

Οι δανειστές παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις, καταγράφουν τις καθυστερήσεις που ήδη σημειώνονται και στέλνουν μηνύματα στην κυβέρνηση ότι αν δεν τρέξουν οι πλειστηριασμοί ακινήτων, δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση. Σημειώνεται ότι ο SSM ζητά περίπου 3.000 πλειστηριασμούς ακινήτων μέχρι το τέλος Μαρτίου ως προϋπόθεση για τα stress test των τραπεζών, οι οποίες συνολικά για το επόμενο έτος προγραμματίζουν 15.000 – 20.000 ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Οι συμβολαιογράφοι της περιφέρειας θέλουν να γίνονται ηλεκτρονικά οι πλειστηριασμοί αλλά δεν δέχονται να υπογράψουν με την ιδιωτική εταιρεία τη σύμβαση για την ηλεκτρονική πλατφόρμα. Διαφωνούν με τον τρόπο που στήθηκε η διαδικασία, θέλουν το ηλεκτρονικό σύστημα να ανήκει στο υπουργείο Δικαιοσύνης και να εποπτεύει την όλη διαδικασία, δεν συμμετέχουν στην πιστοποίηση και σε όλες τις προκαταρκτικές των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών πράξεις και ζητούν την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Σήμερα αναμένεται να διενεργηθούν 8 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων με επισπεύδουσες τις τράπεζες ενώ τέσσερις πλειστηριασμοί τέθηκαν σε αναστολή. Σύμφωνα με τους συμβολαιαογράφους εκτιμά ότι από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμό έχουν αυξηθεί οι περιπτώσεις δανειοληπτών που θα εμφανιστούν στην τράπεζα στο παρά ένα του πλειστηριασμού για να ρυθμίσουν το δάνειό τους.