Η Παγκόσμια Τράπεζα ελπίζει να έχει επιλέξει τον επόμενο ή την επόμενη πρόεδρό της έως και την ανοιξιάτικη σύνοδό της, που ολοκληρώνεται την 21η Απριλίου.

Ανώτατα στελέχη της συναντήθηκαν για να συζητήσουν σχετικά με την επιλογή του νέου επικεφαλής του διεθνούς χρηματοοικονομικού και αναπτυξιακού θεσμού, μετά την ανακοίνωση του Ρόμπερτ Ζέλικ την Τετάρτη ότι δεν θα επιδιώξει να διοριστεί ξανά στο πόστο όταν η πενταετής του θητεία εκπνεύσει, στα τέλη του Ιουνίου.

Βάσει σχετικών μέτρων που εγκρίθηκαν το 2011 το διοικητικό συμβούλιο της Παγκόσμιας Τράπεζας ανέφερε ότι η διαδικασία επιλογής του επόμενου προέδρου θα πρέπει να βασιστεί σε αξιοκρατικά κριτήρια και να είναι διαφανής. Όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΠΤ θα είναι σε θέση να προτείνουν κάποιον ή κάποια υποψήφια.

Η υποβολή υποψηφιοτήτων για το θώκο του προέδρου της Τράπεζας μπορεί να γίνεται ως την 23η Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε η διοίκησή της. Οι υποψήφιοι θα δώσουν συνεντεύξεις στο διοικητικό συμβούλιο και αναμένεται «να επιλεγεί ο νέος πρόεδρος συναινετικά ως τις συναντήσεις της άνοιξης».

Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία ένδειξη για το αν η Ουάσινγκτον θα επιμείνει να είναι Αμερικανός και ο επόμενος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπως το θέλει η παράδοση από το 1944, οπότε ιδρύθηκε το διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον έκανε σαφές την Τετάρτη ότι δεν προτίθεται να είναι υποψήφια.