Οι ισπανικές λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν για πρώτη φορά σε διάστημα πάνω από τρία χρόνια τον Οκτώβριο, με τις πωλήσεις στην Καταλονία να καταγράφουν κατακόρυφη πτώση ύστερα από το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της επαρχίας την 1η Οκτωβριου που βύθισε τη χώρα στη χειρότερη πολιτική κρίση τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια.

Η κρίση έπληξε πολλούς από τους οικονομικούς δείκτες της Καταλονίας τον Οκτώβριο, με τις πωλήσεις οχημάτων, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τις διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία να υποαποδίδουν έναντι της υπόλοιπης χώρας. Περίπου 3.000 εταιρίες μετάφεραν την έδρα τους εκτός της περιοχής μετά το δημοψήφισμα.

Οι ισπανικές λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 0,1% τον Οκτώβριο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα και σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, έπειτα από αύξηση κατά 1,6% τον Σεπτέμβριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας INE που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η τιμή του Σεπτεμβρίου αναθεωρήθηκε από αύξηση κατά 2,1% που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως.

Σε μη προσαρμοσμένη βάση, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 1,2%, σύμφωνα με την INE, με την Καταλονία να καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των 17 περιφερειών της χώρας, κατά 3,9% σε ετήσια βάση.

Η οικονομικά ισχυρή, βιομηχανοποιημένη περιοχή της Καταλονίας έχει μεγάλη βαρύτητα στον δείκτη, μαζί με τη Μαδρίτη, που ήταν αμετάβλητη σε ετήσια βάση.

Η πτώση της Καταλονίας, σε συνδυασμό με έναν ιδιαίτερο ήπιο Οκτώβριο που έπληξε τις πωλήσεις χειμερινών ρούχων και υφασμάτων σε όλη τη χώρα, ήταν οι βασικοί λόγοι για τη μείωση του προηγούμενου μήνα, σχολίασε αναλυτής, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Η κυβέρνηση έχει πει ότι η ισπανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό μόλις 2,3% τον επόμενο χρόνο εάν οι πολιτικές εντάσεις συνεχιστούν μετά τις τοπικές εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου, αλλά θα μπορούσε να αυξηθεί στο 3% εάν η κατάσταση εξομαλυνθεί.

Ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε πτωτικά σήμερα την πρόβλεψή του για τον ρυθμό ανάπτυξης της ισπανικής οικονομίας για το 2018 κατά 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας στο 2,3% και προειδοποίησε ότι η κατάσταση στην Καταλονία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την εγχώρια ζήτηση.