Ποιες είναι οι αλλαγές στους μισθούς που θα φέρει το μνημόνιο

Κύμα προσφυγών φέρνουν οι ανατροπές στα εργασιακά


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
10:47
13/02/2012
Ποιες είναι οι αλλαγές στους μισθούς που θα φέρει το μνημόνιο
6
loading

Μεγάλες ανατροπές στα εργασιακά επιφέρει το πακέτο μέτρων που συμφωνήθηκε για τη νέα δανειακή σύμβαση πλήττοντας όλους του μισθωτούς, οι οποίοι παράλληλα χάνουν τη δυνατότητα υπεράσπισης των κεκτημένων τους μέσω της διαιτησίας.

Ο νέος νόμος αναμένεται να προσβληθεί από εκατοντάδες και ενδεχομένως από χιλιάδες θιγομένους στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς για την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων γνωμοδότησε ήδη και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής.

Οι κυριότερες ρυθμίσεις του νέου μνημονίου για τα εργασιακά είναι οι εξής:

Ο κατώτατος μισθός της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) μειώνεται κατά 22% σε σχέση με το επίπεδο που ίσχυε την 1η Ιανουαρίου 2012, ενώ μείωση για τους νέους κάτω των 25 ετών θα είναι 32%.

Παράλληλα, οι αυξήσεις μισθών παγώνουν για όσο διάστημα διαρκεί το πρόγραμμα, δηλαδή μέχρι το 2015, ενώ και οι ωριμάνσεις παγώνουν μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από 10%.

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις όσες συλλογικές συμβάσεις έχουν κλείσει πάνω από 24 μήνες, λήγουν το αργότερο μέσα σε έναν χρόνο, η διάρκεια της μετενέργειας μειώνεται από τους έξι στους τρεις μήνες, ενώ η μέγιστη διάρκεια των συλλογικών συμβάσεων θα είναι πλέον τα τρία έτη.

Μετά τη λήξη της μετενέργειας οι εργαζόμενοι θα παίρνουν τον βασικό μισθό και τα εξής επιδόματα: αρχαιότητας σε υπηρεσία, τέκνου, εκπαίδευσης και επικινδυνότητας. Αυτό θα συνεχίσει να ισχύει μέχρι να αντικατασταθεί από όρους που καθορίζονται σε μια νέα συλλογική συμφωνία ή σε νέα ατομική σύμβαση.

Πολύ σημαντική αλλαγή στο εργασιακό καθεστώς είναι ότι η μονομερής προσφυγή στη διαιτησία καταργείται και θα απαιτείται να συναινέσουν εργοδότες και συνδικάτα, ενώ η προσφυγή θα γίνεται μόνο για τους βασικούς μισθούς.

Για τις αλλαγές στην διαιτησία η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής θεωρεί πως είναι αντισυνταγματική καθώς στον βαθμό που η διαιτησία είναι πλέον προαιρετική, δηλαδή η προσφυγή θα γίνεται μόνο με συμφωνία όλων των ενδιαφερομένων μερών, παραβιάζεται το άρθρο 22 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο σε περίπτωση αποτυχίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η ρύθμιση των όρων εργασίας γίνεται με κανόνες που θέτει η διαιτησία.

Πλήγμα δέχονται και οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ οι συμβάσεις των οποίων μετατρέπονται σε αορίστου χρόνοι από ορισμένου χρόνου και πλέον η απόλυσή τους μπορεί να γίνεται χωρίς την επίκληση του σπουδαίου λόγου ή της δικαιολογημένης αιτίας. Πλέον το μόνο όριο που παραμένει για να προστατεύει τους εργαζομένους αυτόυς από την απόλυση θα είναι η αρχή της καταχρηστικής άσκησης δικαιώματος.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar patoskylo

  Στόχος των μεγαλοκαρχαριών είναι οι μισθοί μας να πέσουν γύρω στα 500 ευρώ, τα οποία θα μας τα παίρνουν πίσω με τα χαράτσια που είδη έχουν νομοθετήσει και πληρώνουμε, με αποτέλεσμα όσοι έχουμε πάρει δάνεια για κατοικίες- αυτοκίνητα- επιχειρήσεις να μην υπάρχει δυνατότητα αποπληρωμής και να περιέλθουν όλα στο τραπεζικό σύστημα. Και για να πετύχουν τον στόχο τους βρήκαν τις μαριονέτες τους πολιτικούς μας να εφαρμόσουν κατά γράμμα τα θέλω τους. Με τις υγείες μας....

 2. avatar vasilis

  το ειπαν καθαρα συγκριτικα με τις γειτονικες χωρες τι αλλο να πουν . 150 - 400 το μηνα .

 3. avatar First_Cohort_Of_The_Legion

  Οι 9 στις 10 επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι εσωστρεφείς, άρα ο κύκλος εργασιών τους εξαρτάται ΑΠΟΛΥΤΑ από την αγοραστική ισχύ των Ελλήνων. Η μείωση των μισθών, σε συνδυασμό με τις τιμές βρυξελλών και την εξωφρενική φορολογία για τις υπηρεσίες που παρέχει το κράτος, απλά θα εκμηδενίσουν την εγχώρια αγοραστική ισχύ. Οι επιχειρήσεις αυτές λοιπόν, ενώ υπερβραχυπρόθεσμα (για κάνα δυο μήνες) θα κερδίσουν από τη μείωση των μισθών (το κέρδος αυτό φυσικά θα πάει στη τσέπη τους και όχι σε νέες προσλήψεις), στο τρίμηνο επάνω θα πάψουν απλά να έχουν έσοδα, γιατί κανείς δε θα μπορεί να αγοράσει αυτό που εμπορεύονται. Και μετά άρθρο 99, επισχέσεις εργασίας, κλάμα στα κανάλια από τα παπαγαλάκια των επιχειρηματιών κλπ. Μόνο 1 στις 10 ελληνικές επιχειρήσεις είναι εξαγωγικές, κι αυτές είναι οι μόνες που θα κερδίσουν από τη μείωση των μισθών. Αλλά σε μια νεκρή οικονομία (οι άλλες 9/10 θα είναι νεκρές), θα αφανιστούν και αυτές. Ας εξηγήσει λοιπόν λογικά κάποιος γιατί μειώνονται οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα; Όποιος ψήφισε το άρθρο 1 είναι υπόλογος στην Ιστορία, στο λαό και, άμα είναι άνθρωπος, στη συνείδησή του.

  1. avatar Vasilis

   φιλαρακι χιλια συγνωμη, πηγα να πατησω λική και πατησα "αναφορα" κατα λαθος....

 4. avatar Αρσινόη

  Οι Γερμανοί εργαζόμενοι των 400 ευρώ, δεν είναι οι κανονικοί εργαζόμενοι - επίσης μην κοιτάς μόνο τον κατώτατο μισθό, αλλά και τον μέσο μισθό όταν συγκρίνεις δύο χώρες.

 5. avatar need4weed

  Συγνώμη αλλά αυτά που λες δεν ισχύουν. Οι εταιρείες πάνε μεν σε χώρες με φτηνότερα εργατικά χέρια ΑΛΛΑ ο κύριος λόγος είναι ο μικρότερος επιχειρησιακός φόρος. Στην Ελλάδα έχουμε έναν απο τους μεγαλύτερους σε όλη την Ευρώπη, εν ολίγης μην περιμένεις ΝΟΚΙΑ κτλ εδώ. Μείωση μισθών χωρίς μείωση φόρων δεν θα μας επιφέρει τίποτα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει