Έρχονται κατασχέσεις για 733.136 οφειλέτες του Δημοσίου

Τι ισχύει για μισθούς, συντάξεις, ενοίκια, καταθέσεις και αποζημιώσεις


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
9:41
11/11/2017
Έρχονται κατασχέσεις για 733.136 οφειλέτες του Δημοσίου
13
loading

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο κατασχέσεων σε μισθούς, συντάξεις, λοιπά εισοδήματά τους και τραπεζικές καταθέσεις τους βρίσκονται αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 730.000 φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.

Όσοι μάλιστα από αυτούς χρωστούν στις ΔΟΥ ποσά μεγαλύτερα των 500 ευρώ κινδυνεύουν, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, ακόμη και με κατασχέσεις σε κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τους. Η ίδια η ισχύουσα νομοθεσία, ωστόσο, δίδει τη δυνατότητα στους οφειλέτες να αμυνθούν με 4 διαφορετικούς εναλλακτικούς τρόπους, οι οποίοι έχουν προληπτικό χαρακτήρα, θα πρέπει δηλαδή να εξετασθούν και να επιλεγούν πριν ξεκινήσει η διαδικασία της κατάσχεσης.

Αριθμοί σοκ και παγίδες

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, στο σύνολο των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο προστέθηκαν τον Σεπτέμβριο άλλοι 410.322 φορολογούμενοι, με αποτέλεσμα οι οφειλέτες του Δημοσίου να φθάσουν συνολικά στα 4.267.408 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Από τους οφειλέτες αυτούς 1.724.708 είναι εκείνοι εναντίον των οποίων είναι δυνατή η επιβολή κατασχέσεων σε εισοδήματα, καταθέσεις και περιουσιακά στοιχεία, καθώς δεν έχουν μεριμνήσει να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν σε δόσεις την αποπληρωμή των χρεών τους. Ήδη, δε, σε 991.392 από αυτούς έχουν επιβληθεί τέτοια μέτρα, ενώ στους υπόλοιπους 733.316 τα μέτρα αυτά θα έχουν επιβληθεί το αργότερο εντός των προσεχών τριών ετών. Συγκεκριμένα, κάθε μήνα οι ΔΟΥ και οι λοιπές φοροεισπρακτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ επιβάλλουν κατασχέσεις σε περισσότερους από 20.000 οφειλέτες του Δημοσίου εναντίον των οποίων δύνανται να ληφθούν τέτοια μέτρα. Με τους ρυθμούς αυτούς κι αν οι ίδιοι οι 733.316 οφειλέτες εξακολουθούν να μη συμμορφώνονται, μέσα στους επόμενους 36 μήνες, δηλαδή το αργότερο σε μια τριετία, και οι εναπομείναντες 733.316 οφειλέτες θα έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με κατασχέσεις σε εισοδήματα, καταθέσεις και περιουσίες

Οι 733.316 οφειλέτες του Δημοσίου που κινδυνεύουν με κατασχέσεις θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η ισχύουσα νομοθεσία για τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης του Δημοσίου κρύβει γι’ αυτούς πολλές παγίδες. Συγκεκριμένα:

 1. Κάθε ΔΟΥ δικαιούται να κατάσχει ακίνητο οφειλέτη της, εφόσον το ληξιπρόθεσμο χρέος του προς αυτήν υπερβαίνει τα 500 ευρώ. Αν ένας φορολογούμενος οφείλει στο Δημόσιο ένα ποσό άνω των 500 ευρώ και δεν έχει καθόλου καταθέσεις στις τράπεζες ούτε κάποια έσοδα ή εισοδήματα ή κινητά περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να κατασχεθούν για να αποπληρωθεί η οφειλή του, τότε υπάρχει πιθανότητα να πληροφορηθεί ότι εκδόθηκε εντολή για κατάσχεση του σπιτιού του ή κάποιου άλλου ακινήτου που κατέχει! Μπορεί να φαίνεται παράλογο, αλλά η αρμόδια ΔΟΥ έχει δικαίωμα να δεσμεύσει και να κατάσχει ακίνητο ακόμη και για ένα σχετικά χαμηλό χρέος.
 2. Κάθε ΔΟΥ μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση αυτοκινήτου, σκάφους ή οποιουδήποτε άλλου κινητού περιουσιακού στοιχείου κατέχει ένας οφειλέτης της, εφόσον αυτός της χρωστάει πάνω από 500 ευρώ. Το όριο ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι το οποίο δεν επιτρέπονται κατασχέσεις ακινήτων ισχύει και για τις κατασχέσεις κινητών περιουσιακών στοιχείων. Συνεπώς, για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 500 ευρώ επιτρέπεται στις φορολογικές αρχές να κατάσχουν οποιαδήποτε κινητά περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών.
 3. Για οποιοδήποτε ποσό ληξιπρόθεσμης οφειλής προς το Δημόσιο η αρμόδια ΔΟΥ έχει το δικαίωμα να κατάσχει τα ακόλουθα ποσά που τυχόν δικαιούται να εισπράξει ο οφειλέτης:
 • Από ποσά μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων άνω των 1.000 και έως 1.500 ευρώ το μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% επί του τμήματος πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ από ποσά άνω των 1.500 ευρώ το μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ ποσού.
 • Το ¼ οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος καταβάλλεται περιοδικά στον οφειλέτη, εφόσον αυτό υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 1.000 ευρώ.
 • Το 1/5 των καταβαλλόμενων ημερομισθίων.
 • Το ½ του εφάπαξ που καταβάλλεται από οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο, λόγω εξόδου από την υπηρεσία ή το επάγγελμα.
 • Έως και το 100% των ενοικίων των οποίων επίκειται η είσπραξη, εφόσον ο οφειλέτης δικαιούται να λαμβάνει τέτοια εισοδήματα.
 • Έως και το 100% των πάσης φύσεως αποζημιώσεων (π.χ. για απόλυση του οφειλέτη από την εργασία ή για ζημιά που υπέστη κάποιο ασφαλισμένο περιουσιακό στοιχείο του κ.λπ.).
 • Έως και το 100% των πάσης φύσεως εισπράξεων από πωλήσεις προϊόντων ή οποιωνδήποτε άλλων πραγμάτων (π.χ. ακινήτων, Ι.Χ. αυτοκινήτων, σκαφών κ.λπ.)
 • Ολόκληρα τα ποσά των οικογενειακών επιδομάτων που χορηγεί ο ΟΓΑ!

Οι κατασχέσεις των παραπάνω ποσών επιτρέπεται να γίνονται πριν από την καταβολή τους στους δικαιούχους-οφειλέτες του Δημοσίου, δηλαδή ενώ τα ποσά αυτά βρίσκονται ακόμη στα χέρια εκείνων που πρόκειται να τα καταβάλουν

4. Για οποιοδήποτε ποσό ληξιπρόθεσμου χρέους προς το Δημόσιο η αρμόδια ΔΟΥ έχει δικαίωμα να κατάσχει ποσά από τις καταθέσεις του οφειλέτη στις τράπεζες. Εξαιρούνται ορισμένα κοινωνικά επιδόματα, για τα οποία οι νομοθετικές ρυθμίσεις χορήγησής τους περιλαμβάνουν ρητή διάταξη που προβλέπει το ακατάσχετο αυτών.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

13
σχόλια
 1. avatar Ellraiser

  Φτωχε Ελληνα κι αλλους ευφανταστους φορους σιγα σιγα (μεχρι να γινουν συνηθεια) μεχρι να γονατισης και να χασης οτι νομιζεις οτι εισαι ανετα καπως τωρα.
  Αν δεν προλαβει εσας τοτε τα παιδια σας.
  Υπομονη....

 2. avatar tis

  Θα δούμε μερικά πράγματα ακόμα, όπως αποκαλύψεις στη βουλή, κινητοποιήσεις κλπ
  Υπομονή. Ελπίζω να μην τραβήξει πολύ ακόμα.
  Πάντως υπομονή. Είναι δύσκολα και θα έρθουν και χειρότερα, προσδοκούμε τα ωραία που έρχονται μετά και έχουμε το βλέμμα στον ουρανό για να αντέξουμε.
  Ψευτορωμαίικο είναι, θα περάσει.

 3. avatar sssssss

  Κανενα σπιτι σε χερια τραπεζιτη,θυμαστε τι εταζε το κτ.......ς, κι εσυ λαε πίστεψες τον κουμμουνιστη? δεν ειχες ακουσει ποτε για τα εργα και ημερες των κουμμουνιστων?

 4. avatar Αντικομμουνιστης,αντίλαθρο,αντιτρομοκρατης,γενικά αντιαπλυτος

  Τσιπροκιο πάρτους τα όλα και βάλε τον πολακη να τους πει οτι το καραβάνι των απλυτων προχωρά και αυτοι ας πανε να χορέψουν με τα νταούλια στο Σύνταγμα.

 5. avatar Μιχάλης ο αγανακτησμενος

  έσεις λέτε τι λέτε και καλά κάνετε ποιος σας ακούει όμως εδώ εμένα αυτό το ξεσκισμενο κράτος που ο Θεός να το πει κράτος μου έχει δεσμεύσει τα πάντα ακόμα και τον μισθό μου όσο για το ακατάσχετο και αυτό κοροϊδία είναι εκ πείρας το λέω σε αναγκάζει να δουλεύεις μαύρα και να σου κάνει ο εργοδότης σου ότι θέλει καλά να πάθουμε γιατί όταν γίνονται εκλογές τρέχουμε να βγάλουμε τα λαμόγια επάνω αριστερά δεν θέλετε καλά να πάθουμε αυτοί είναι χειρότερη από όσους έχουν περάσει ξαναβγαλτε τους. ελπίζω να το κοινοποιήσετε αυτό το μήνυμα εκτός αν είστε και σεις σιριζεοι

  1. avatar ΛΚ

   Κι εμένα τα πάντα μου έχει δεσμεύσει. Δε σε αφήνουν να ζήσεις με αξιοπρέπεια και αναγκάζεσαι να δουλεύεις με μαύρα για να ζήσεις.

 6. avatar petros peiraias

  πάρτε τα σπίτια των ελλήνων για να βάλουμε κανέναν καημένο πρόσφυγα μέσα.
  πρώτα θα βοηθήσουμε τους καημένους όλου του κόσμο και μετά θα το σκεφτούμε για τους έλληνες..

 7. avatar Gore

  Προχώρα μικρέ κομμουνιστή , με νταούλια και ζουρνάδες ! ! !. Τέλειωσε τους όλους λέμε ! Λιώσε την φτωχολογιά που ¨¨έχε騨 και δεν πληρώνει .

 8. avatar Χρηστος2017

  θέλουν να μας πεθάνουν φόροι, φόροι και μόνο φόροι. Δεν πάει άλλο πρέπει κάτι α κάνουμε !

  1. avatar Το δις εξ αμαρτην

   Είχες την ευκαιρία κάτι να κάνεις στις εκλογές του 2015, τώρα θα ξανά έχεις το 2018.

 9. avatar ANTIRISIAS

  Η φαρσοκωμωδία του Ελληνικού ανύπαρκτου "κράτους" - Κατασχέσεις !!! Ερχεται η εφορία και σου βάζει πρόστιμα που δεν μπορούν να πληρωθούν, απο την άλλη 1000 διαφορετικοί φόροι, γονατίζουν τον κόσμο και μετά ανήμποροι οι πολίτες να ανταποκριθούν, έρχεται το αριστεροφασιστικό κράτος να κατάσχει λογαριασμούς και σπίτια... αυτά που μπορεί να κληρονόμησες απο γονείς οι οποίοι δούλεψαν μια ζωή σκληρά, η ακόμα εσύ ο ίδιος δούλεψες για να έχεις μια στέγη στα γηρατειά. Που είσαι Έλληνα και δεν μιλάς??? Γιατί τα δέχεσαι όλα αυτά??? Ξύπναααααααα!!!!!!!

 10. avatar ΛΚ

  Όλ' αυτά ισχύουν. Μου έκανε η ΔΟΥ κατάσχεση στο σπίτι (πρώτη κατοικία) για 5.000€, και βάζω κάθε μήνα στην εφορία 150€ (δεν έχω κάνει ρύθμιση) αλλά όλο μπαίνουν καινούργιοι φόροι. Για παράδειγμα 1.300€ ΕΝΦΙΑ και άλλα. Δεν έχω να πληρώσω τόσους φόρους.

 11. avatar Νικολκξας

  Πρώτη φορά αριστερά .Για 500 ευρώ να σου πάρουν το σπίτι..μπράβο Τσίπρα επαναστάτη των @@ μου

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει