Πετρόπουλος: Το ρεκόρ θα είναι εντυπωσιακό στην έκδοση συντάξεων

«Θεωρώ ότι μπορούμε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα με τους δανειστές για τον ΕΔΟΕΑΠ»


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΡΓΑΣΙΑ & ΑΣΦΑΛΙΣΗ
12:12
19/10/2017
Πετρόπουλος: Το ρεκόρ θα είναι εντυπωσιακό στην έκδοση συντάξεων
5
loading

Στο θέμα των συντάξεων αναφέρθηκε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος τονίζοντας ότι «σήμερα η κυβέρνηση απορροφά το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης για την απονομή συντάξεων και εκκαθαρίζει τις εκκρεμότητες, ώστε να δούμε ποιες είναι ληξιπρόθεσμες και ποιες σε επίπεδο ωριμότητας, ώστε να καταβληθούν».

Παράλληλα χαρακτήρισε επινόηση του τομεάρχη Εργασίας της ΝΔ τον ισχυρισμό περί δημιουργίας «διπλών βιβλίων» εκκρεμών και αδρανών συντάξεων, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm».

«Όλες οι προηγούμενες χρηματοδοτήσεις στη χώρα ποτέ δε διατέθηκαν για την πληρωμή συντάξεων και αυτό συνέβαινε, γιατί τα στοιχεία ως προς την εκκρεμότητα των συντάξεων δε υπήρχαν με τρόπο, που να μπορούσε κανείς να εκτιμήσει ποιες είναι αυτές οι συντάξεις που εκκρεμούσαν και με ποιον τρόπο μπορούν να αποτυπωθούν με βεβαιότητα» εξήγησε ο κ. Πετρόπουλος.

Και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Η πιστοποίηση του αριθμού των εκκρεμών ληξιπρόθεσμων συντάξεων θα γίνει μετά από έλεγχο, τον οποίο εμείς είπαμε να τον κάνει το ελεγκτικό συνέδριο και αυτό συμβαίνει κι ενώ αυτό είναι σε εκτέλεση μίας συμφωνίας, ο κ. Βρούτσης το ανάγει σε δήθεν παρέμβαση του ελεγκτικού συνεδρίου για να συλλάβει την παρανομία. Τέτοια πράγματα λέει, δυστυχώς, συνεχώς η ΝΔ, όσο η χώρα προχωράει συνεχώς σε επιτεύγματα».

Ο υφυπουργός χαρακτήρισε συντριπτική τη σύγκριση των στοιχείων για την έκδοση συντάξεων από τη σημερινή κυβέρνηση σε σχέση με τα αποτελέσματα της κυβέρνησης της ΝΔ. «Μέχρι και το τέλος του Αυγούστου έχουμε καταβάλει συνολικά περισσότερες από 510.300 παροχές τη στιγμή που στις 31 Δεκεμβρίου 2014 υπήρχαν εκκρεμότητες σε 381.000 παροχές» είπε, εκτιμώντας ότι «μετά τον Δεκέμβριο του 2018 που ολοκληρώνεται το πρόγραμμα καταβολής όλων των ληξιπρόθεσμων συντάξεων [...] στο τέλος του έτους, το ρεκόρ θα είναι εντυπωσιακό στην έκδοση συντάξεων. Ο κ. Πετρόπουλος σημείωσε ότι σήμερα το πλεόνασμα του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ είναι στα 188 εκατ. ευρώ, προβλέποντας ότι μπορεί να διπλασιαστεί έως το τέλος Δεκεμβρίου του 2018.

Σε ό,τι αφορά τις εκκρεμότητες καταβολής εφάπαξ επισήμανε: «Έχουμε καταβάλει πάνω από 57.000 εφάπαξ μέχρι τέλος του Αυγούστου 2017, όταν από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 και μέχρι και τον Γενάρη του 2015 δεν είχε καταβληθεί κανένα εφάπαξ. Επί ενάμισι έτος δεν είχε καταβληθεί ούτε ένα εφάπαξ».

Ερωτηθείς σχετικά με την εισπραξιμότητα των εισφορών των ασφαλισμένων ο κ. Πετρόπουλος σημείωσε ότι «είναι κατά πολύ αυξημένη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές και στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους μισθωτούς», παρατηρώντας ότι «αυτό δείχνει πρώτον ότι οι εισφορές είναι πιο προσιτές στην οικονομική δυνατότητα των εργαζομένων -έχουν συνδυαστεί με το καθαρό εισόδημά τους και όχι με αυθαίρετα κριτήρια- και δεύτερον ότι η πορεία της οικονομίας είναι καλύτερη».

Για τις παλαιότερες οφειλές εισφορών είπε ότι, ενώ η μηνιαία είσπραξη προϋπολογίστηκε σε 80 εκατ. ευρώ, τον Σεπτέμβριο έφτασε στα 130 εκατ. ευρώ. «Τα πράγματα έτσι όπως εξελίσσονται δείχνουν μία ανάκτηση της εμπιστοσύνης των ασφαλισμένων προς την κοινωνική ασφάλιση και αυτό θα συνεχιστεί» προέβλεψε ο υφυπουργός και γνωστοποίησε πως εισηγήθηκε στο ΔΣ του ΕΦΚΑ, που συνεδριάζει σήμερα, τη μεταφορά από τον Νοέμβριο του 2017 στο τέλος του Ιανουαρίου 2018, της ημερομηνίας πληρωμής εισφορών των δικηγόρων και γιατρών, «κάτι που θα δώσει δυνατότητα διατήρησης καλών ρυθμών στην πληρωμή εισφορών και από αυτές τις κατηγορίες ασφαλισμένων».

«Ο ΕΔΟΕΑΠ στην ατζέντα της συζήτησης με τους δανειστές»

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, στο πλαίσιο των συζητήσεων για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, ο κ. Πετρόπουλος σημείωσε ότι βασικό τους αντικείμενο στο υπουργείο Εργασίας θα είναι το θέμα του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ). «Θεωρώ ότι μπορούμε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα, διότι αυτά που έχουμε εισηγηθεί ως διατάξεις συνδέονται απολύτως με τις καταστατικές προϋποθέσεις λειτουργίας του ΕΔΟΕΑΠ, όπως ο νόμος ίδρυσης του ΕΔΟΕΑΠ όριζε, ότι δηλαδή με την τροποποίηση του καταστατικού του ΕΔΟΕΑΠ κρίνονται αυτές οι υποθέσεις που αφορούν τη λειτουργία και τις εισφορές» ανέφερε, εκτιμώντας: «Μπορούμε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα συμφωνίας με τα τεχνικά κλιμάκια».

Άλλα θέματα που θα συζητηθούν με τους εκπροσώπους των θεσμών αφορούν στον τρόπο είσπραξης των εισφορών, καθώς και σε βελτιώσεις σε ζητήματα που έχουν ήδη ρυθμιστεί, όπως οι κατώτατες συντάξεις χηρείας.

Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει τα αποτελέσματα της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο και τις αντιδράσεις της ΝΔ στη συμφωνία για τα F-16 ο κ. Πετρόπουλος είπε: «Η σχετική συζήτηση για την αναβάθμιση των F-16 προωθήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν τελείωσε, οι σχετικές συμβάσεις θα υπογραφούν την άνοιξη, θα ορίζουν τις λεπτομέρειες για το πρόγραμμα, θα υπάρχουν και αντισταθμιστικά αποτελέσματα και επομένως πρέπει να δει κανείς όλο το πακέτο, για να μπορεί να μιλάει αντί να αυθαιρετεί, όπως κάνει η ΝΔ, βρίσκοντας και εδώ, σε ένα καλό αποτέλεσμα της χώρας, προβλήματα και ζητήματα. Το άνοιγμα στην αγορά των ΗΠΑ και η προσέλκυση του ενδιαφέροντος για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι το ζητούμενο για μια χώρα που επί κοντά 8 χρόνια είχε προβλήματα ως προς τις επενδύσεις και εισροή κεφαλαίων».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar Μαθηματικός τυπος

  ΨΕΥΤΗ ΑΚΟΜΑ ΤΟΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΤΥΠΟ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΒΓΑΛΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 2013 ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ. Ο ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΒΡΥΚΟΛΑΚΙΑΣΕ ΕΓΙΝΕ ΖΟΜΠΙ. ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟΝ ΒΓΑΛΕΙ ΡΕ ΨΕΥΤΕΣ Η ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ ΣΤΗ NASA? ΠΕΙΤΕΤΟ ΚΑΘΑΡΑ ΠΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΔΩΣΕΣΕ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΛΗΡΩΝΑΝ ΕΙΣΦΟΡΕΣ

 2. avatar ΓΑΤΟΣΚΥΛΛΟΣ

  Στη γειτονική Τουρκία οι συντάξεις εκδίδονται σε δύο μήνες από τη κατάθεση της αίτησης για συνταξιοδότηση ενώ εδώ το ζητούμενο παρουσιάζεται ως ρεκόρ και ως επιτυχία.

 3. avatar SER 30

  ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΟΤΙ ΟΙ ΤΩΡΙΝΕΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΤΟΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΝΕΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΄΄ ΠΕΙΝΑΣ / ΦΤΩΧΙΑΣ / ΝΤΡΟΠΗΣ ΄΄ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΩΝ ΤΟΥ [...] ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ ΠΕΡΙ ΟΥΔΕΜΙΑΣ ΜΕΙΩΣΕΩΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΕΝΩ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΣΤΕΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΥΠΕΡΟΓΚΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1 9 8 0 ΜΕΧΡΙ 2 0 1 2 . ΤΟ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΤΙΣ ΚΡΑΤΑΓΑΝΕ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΠΑΣΑΡΟΥΝ ΄΄ ΜΕ ΡΕΚΟΡ ΄΄ , ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΟΥ , ΛΟΓΩ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΚΑΙ Η ΣΤΗΜΕΝΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΙΚΗ ΚΟΛΟΠΙΛΑΛΑ , ΝΑΤΗ ΠΕΤΙΕΤΑΙ . ΑΝ ΓΙΝΟΥΝ ΣΟΒΑΡΟΙ ΣΩΣΤΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΛΕΓΟΜΕΝΟΙ ΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΝΑ ΜΟΥ ΚΑΕΙ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΤΟ ΝΤΙ ΒΙ ΝΤΙ .

 4. avatar Ω

  ΤΙ ΥΨΟΥΣ?

 5. avatar kos g2

  ρε ξεφτίλες δεν ντρεπεστε λιγακι? Αυτά που εκδίδετε συνταξεις αλλα φιλοδωρηματα

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει