Οι αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας δείχνουν ότι ακόμα και αν επιτευχθεί τελικά η απαιτούμενη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο PSI, στο «κούρεμα» του χρέους δηλαδή, δεν θα είναι αρκετό ώστε να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο, όπως τονίζει σε δημοσίευμά του το οικονομικό πρακτορείο CNBC επικαλούμενο σχόλια αναλυτών.

«Η επιδείνωση της ανάπτυξης σημαίνει πως δεν θα επιτευχθεί η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα κατά 90% στο PSI που ήταν ο αρχικός απαιτούμενος στόχος ώστε να υποχωρήσει το χρέος της Ελλάδας στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020», υποστηρίζει στο CNBC ο Patrick Armstrong της Armstrong Investments.

Μάλιστα, εκφράζει την εκτίμηση ότι η χώρα θα ήταν «τυχερή» εάν εξασφάλιζε μία συμμετοχή της τάξεως του 75%.

Αντίστοιχες απόψεις εκφράζουν και άλλοι οικονομικοί αναλυτές, ενώ όπως σημειώνει το πρακτορείο οι πιέσεις προς την Ελλάδα έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα, ειδικά μετά την προσωρινή «παύση» των διαπραγματεύσεων με τους ιδιώτες πιστωτές την προηγούμενη εβδομάδα.

Μάλιστα, στις δυσκολίες προσθέτει και την πρόσφατη κίνηση της S&P να υποβαθμίσει εννέα χώρες της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων την Γαλλία και την Ιταλία, καθώς και τον μηχανισμό στήριξης.