Τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια άρχισαν να διακόπτουν τις σχέσεις τους με το Ιράν, σταματώντας ή μειώνοντας την προμήθεια ακατέργαστου πετρελαίου από τη χώρα στην τρέχουσα αγορά, εν όψει της πιθανής απόφασης επιβολής εμπάργκο από την ΕΕ εντός του Ιανουαρίου, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υψηλόβαθμα στελέχη της πετρελαϊκής βιομηχανίας και έμποροι πετρελαίου δήλωσαν ότι ορισμένες ευρωπαϊκές εταιρείες διύλισης σταμάτησαν ή μείωσαν τις νέες αγορές ιρανικού «μαύρου χρυσού», αν και συνεχίζουν τον εφοδιασμό τους με βάση προηγούμενες μακροχρόνιες συμφωνίες ή προθεσμιακά συμβόλαια, τα οποία δεν μπορούν να σπάσουν χωρίς να υποστούν χρηματικές ποινές.

«Συνεχίζουμε να αγοράζουμε με βάση τα προθεσμιακά συμβόλαια, αλλά δεν διαπραγματευόμαστε μαζί τους για τις τρέχουσες συναλλαγές», δήλωσε στέλεχος εταιρείας διύλισης πετρελαίου της Νότιας Ευρώπης.

Παραδοσιακά, οι εταιρείες διύλισης αγοράζουν τα δύο τρίτα του πετρελαίου τους με προθεσμιακά συμβόλαια και το υπόλοιπο ένα τρίτο από την τρέχουσα αγορά, αν και η ακριβής αναλογία διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία.

Στην περίπτωση που επιβληθεί εμπάργκο, τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια θα μπορούσαν να δηλώσουν λόγο ανωτέρας βίας και να ακυρώσουν τα προθεσμιακά τους συμβόλαια χωρίς να υποστούν χρηματικές ποινές.

«Τα διυλιστήρια κόβουν τις αγορές ιρανικού πετρελαίου μετά από τις νέες κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ και την προσδοκία της επιβολής εμπάργκο από την ΕΕ», σημείωσε ο επικεφαλής για πετρελαϊκές αναλύσεις της αμερικανικής χρηματοπιστωτικής εταιρίας Goldman Sachs σε έκθεση που έστειλε σε πελάτες της εταιρείας.

Οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει την επιβολή κυρώσεων και κατά των ξένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που έχουν συναλλαγές με την κεντρική τράπεζα του Ιράν, η οποία κάνει την εκκαθάριση για τις περισσότερες εξαγωγές πετρελαίου. Τραπεζικές πηγές, αναφέρουν οι Financial Times, δήλωσαν ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν προχωρούν στη χρηματοδότηση συναλλαγών με το Ιράν, ως αποτέλεσμα των νέων αμερικανικών κυρώσεων.

Ο μεγαλύτερος αγοραστής ιρανικού πετρελαίου, μεταξύ των ευρωπαϊκών εταιρειών διύλισης, είναι η Royal Dutch Shell, σύμφωνα με εκτιμήσεις του έντυπου Argus Media στο χώρο της πετρελαϊκής βιομηχανίας.

Η γαλλική εταιρία Total, οι ισπανικές Repsol YPF και Cepsa, οι ιταλικές ENI, Saras και ERG καθώς και η εταιρεία «Ελληνικά Πετρέλαια» είναι, επίσης, μεταξύ των αγοραστών του ιρανικού πετρελαίου.