Newsbeast | Ειδήσεις και νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Τέλος εποχής για τους λουκουμάδες «Αιγαίον»

Η ιστορία του καταστήματος που συγκέντρωνε για έναν αιώνα εργαζόμενους, περαστικούς, ηθοποιούς και πολιτικούς


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
7:54
07/09/2017
Τέλος εποχής για τους λουκουμάδες «Αιγαίον»
6
loading

Με μια λιτή ανακοίνωση, το ιστορικό κατάστημα με λουκουμάδες, «Αιγαίον», κατέβασε ρολά, έπειτα από έναν αιώνα ζωής.

«Σχεδόν ένας αιώνας πέρασε! Το "Αιγαίον" κλείνει εδώ έναν κύκλο. Αισιοδοξούμε να γλυκάνουμε και πάλι τους πελάτες μας σε νέες συνθήκες στο προσεχές μέλλον!» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Από το 1926, οι Λουκουμάδες Αιγαίον, ιστορικό κατάστημα του κέντρου της Αθήνας, βρισκόταν στο κατάστημα της Πανεπιστημίου με την συνταγή του Γεωργίου Φύλλα, η οποία άντεξε στον χρόνο, αλλά όχι στη δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Το κατάστημα Λουκουμάδες Αιγαίον, από την ίδρυσή του και μετά, στεγάστηκε στο νεοκλασικό κτίριο κατασκευής του 1890 στην οδό Πανεπιστημίου 46 και Χαριλάου Τρικούπη στο κέντρο της Αθήνας.

Τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του, λειτούργησε ως καφενείο με την ίδια επωνυμία ως μέλος της Αδελφότητας Καφεπωλών Αθηνών. Λίγα όμως χρόνια μετά, εισάγει στον τιμοκατάλογό του το βασικό προϊόν που θα το αναγάγει σε περιώνυμο αθηναϊκό στέκι και θα του δώσει ιδιαίτερη φήμη.

hniaml3u

 

Τον ιδρυτή του καταστήματος Γεώργιο Φύλλα, διαδέχονται το 1973 τα παιδιά του. Αποκομίζοντας ήδη από μικροί μια σχετική εμπειρία του καταστήματος, ο Μιχάλης και ο Ευγένιος Φύλλας, παίρνουν την διοίκηση στα χέρια τους, το ανακαινίζουν, το επεκτείνουν και το οργανώνουν σε βελτιωμένα πρότυπα. Έχοντας και οι δυο κάνει ανώτατες σπουδές, ο πρώτος μηχανολόγου ενώ ο δεύτερος οικονομικών, καταφέρνουν να το στήσουν και να το ενδυναμώσουν σε πρότυπα σύγχρονης ανταγωνιστικής επιχείρησης.

1ydim9jd

Σήμερα, την επιχείρηση είχε ο γιος του κ. Μιχάλη Φύλλα, Γιώργος Φύλλας, ο οποίος αναλαμβάνει τη συνέχεια του καταστήματος, θέλοντας να αξιοποιήσει το πτυχίο του στην Διοίκηση Επιχειρήσεων και στα Οικονομικά, επενδύοντας στη διατήρηση, στην εξέλιξη ή διαφορετικά, στην φίρμα της οικογενειακής επιχείρησης, πάντα με σεβασμό στο όνομα, στη φήμη, στο ίδιο το προϊόν και κατ’ επέκταση στην παράδοση και στην ιστορία.

Οι πελάτες ήταν μόνιμοι και αφοσιωμένοι, παλιοί και τακτικοί, αλλά και νέοι που θέλγονται από την νοσταλγία της σχεδόν πλέον σβησμένης παράδοσης. Πολλοί φοιτητές από τις γύρω πανεπιστημιακές σχολές του κέντρου, περαστικοί και εργαζόμενοι. Από τους θαμώνες του καταστήματος δεν έλειπαν αρκετοί πολιτικοί, δημοσιογράφοι, ή ηθοποιοί και καλλιτέχνες από τα γύρω θέατρα.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar Nina77

  Γλυκιές αναμνήσεις. ....

 2. avatar Κάποτε.

  Ήμουν δεν ήμουν 5-6 χρονών κι όμως θυμάμαι τη βροχερή μέρα κάπου μέσα στα χρόνια της επταετίας, Χριστούγεννα ήταν θαρρώ. Μετά από την βόλτα για τα δώρα της εποχής στο κατάφωτο και γιορτινό κέντρο τότε της Αθήνας, να καταλείγουμε στο Αιγαίον για λουκουμάδες με τη μητέρα μου. Δεν είχα ξαναφάει ποτέ, άλλα χρόνια βλέπεις, κι όμως η εικόνα αυτή ανακατεμένη με γεύσεις και μυρωδιές, ακόμη και το μαρμάρινο τραπέζι δεν σβήστηκαν ποτέ από την μνήμη μου 50 περίπου χρόνια μετά......

 3. avatar alex

  Η ανάπτυξη που έρχεται.Αυτή των συνταξιούχων του δημοσίου των 45 ετών.Της χούντας των δημοσίων υπαλλήλων των τεμπελχαναδων του συστήματος.Δεν λέω υπάρχουν και ελάχιστες εξαιρέσεις.Αυτοί οι ελάχιστοι πρέπει να μείνουν.Δεν θα μείνει ιδιωτική επιχείρηση.Το κομμουνιστικό καθεστώς εγκαθιδρύεται άρδην.

  1. avatar giannis alex

   Ο "πανσοφος" λαός ψήφισε και επέλεξε.

 4. avatar SER 30

  ΑΡΑ ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΕΙ . ΘΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΣΕ ΑΛΛΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ . ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΑΛΑΙΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΝΑΙ ΜΕΝ ΗΤΑΝΕ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟΤΑΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΗΤΑΝΕ ΑΒΟΛΟ ΜΕ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΦΘΥΝΟΥΣΑ ΑΣΧΗΜΗ '' ΔΕΝ ΣΕ ΕΒΑΖΕ ΜΕΣΑ '' . ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝΕ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΣΤΗΣΟΥΝ ΤΟ ΝΕΟ ΤΟ ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΤΟ ΣΙΚΑΤΟ ΤΟ ΟΜΟΡΦΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 1 0 0 ΧΡΟΝΙΑ . ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ ΝΑΧΟΥΝΕ .

 5. avatar ΑΡΤΙΜΕΛΙΟΝ

  ΤΙ ΚΡΙΜΑ!!!!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει