Την περικοπή άνω των 400 θέσεων εργασίας στην Ολλανδία, κυρίως στα βασικά της έργα και τις δραστηριότητες ενεργειακής τεχνολογίας, σχεδιάζει η Royal Dutch Shell. Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο στο οποίο είχε πρόσβαση το Reuters, η εταιρία αλλάζει το επιχειρηματικό της μοντέλο για να αντιμετωπίσει τη μείωση των τιμών πετρελαίου.

Η δεύτερη -βάσει κεφαλαιοποίησης- μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρία στον κόσμο, απαντώντας σε ερωτήσεις του Reuters ανέφερε ότι «περίπου 400 (εργαζόμενοι) ενδεχομένως κινδυνεύουν με απόλυση το τελευταίο τρίμηνο του 2017/το πρώτο εξάμηνο του 2018».

Αυτό αντιστοιχεί περίπου στο ένα τέταρτο των θέσεων εργασίας σε αυτό το τμήμα, σύμφωνα με έγγραφο που είδε του ειδησεογραφικού πρακτορείο, με τον όμιλο να απασχολεί 92.000 άτομα παγκοσμίως.

«Η Shell μεταμορφώνεται σε μια πιο απλή εταιρία», δήλωσε εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι ο τελικός αριθμός των θέσεων εργασίας που θα περικοπούν, θα συζητηθεί με τους εργαζόμενους. Μάλιστα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αρνήθηκε να απαντήσει σε λεπτομερείς ερωτήσεις για το έγγραφο.

Στο πλαίσιο της προτεινόμενης αναδιάρθρωσης, δεκάδες θέσεις ερευνητών θα μεταφερθούν από την Ολλανδία στο Μπάνγκαλορ της Ινδίας.

Η πετρελαϊκή βιομηχανία προχωρεί σε περικοπές θέσεων εργασίας -περιλαμβανομένων περίπου 12.500 στη Shell- και σε μειώσεις στους προϋπολογισμούς επενδύσεων κεφαλαίου τα τελευταία χρόνια, καθώς οι χαμηλότερες τιμές του «μαύρου χρυσού» έχουν καταστήσει οικονομικά ασύμφορα πολλά έργα, τα οποία θεωρούνταν προηγουμένως κερδοφόρα.