Βαρύς είναι ο λογαριασμός για εργαζόμενους, συνταξιούχους και ασφαλισμένους από τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές. Ο προσδιορισμός των μέτρων για τα επόμενα χρόνια φέρνει σημαντικές ανατροπές και μειώσεις τους εισοδήματος με πολλούς τρόπους, ενώ ταυτόχρονα έρχονται αλλαγές στις ομαδικές απολύσεις και τις Κυριακές στα καταστήματα. Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα είναι σίγουρο ότι θα εφαρμοστούν, ενώ τα αντίμετρα μόνο αν επιτευχθούν οι στόχοι του πλεονάσματος.

Ποιοι θα πληρώσουν τη συμφωνία:

Συνταξιούχοι: Οι πρώτοι και μεγάλοι χαμένοι της νέας συμφωνίας είναι οι συνταξιούχοι. Από το 2019 χάνουν σημαντικά ποσά από τις συντάξεις. Οι μειώσεις θα εφαρμοστούν από το πρώτο ευρώ. Θα κοπούν επικουρικές και κύριες συντάξεις. Η μείωση αυτή θα προκύψει από περικοπές έως 18% στις προσωπικές διαφορές τόσο σε κύριες, όσο και σε επικουρικές συντάξεις από 1.1.2019 ( έως 18% θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις και έως 18% θα μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις) Φορολογούμενοι: Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι θα χάσουν σημαντικά ποσά από το διαθέσιμο εισόδημά τους από το 2020 ή από το 2019. Μετά τη μείωση του αφορολόγητου από τα 8.636 ευρώ στα 5.681 ευρώ οι φορολογούμενοι χάνουν ουσιαστικά 650 ευρώ το χρόνο. Φοροαπαλλαγές: Καταργείται σειρά φοροαπαλλαγών με σημαντικότερη την φοροαπαλλαγή ιατρικών δαπανών. Καταργείται η έκπτωση 10%. Καταργείται η έκπτωση 1,5% κατά την υπολογισμό της μηνιαίας παρακράτησης και μειώνεται το επίδομα θέρμανσης στα 58 εκατ. ευρώ. Προβλέπονται μέτρα 447 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν σε περικοπές στα επιδόματα πολλών κατηγοριών όπως των οικογενειακών και της ανεργίας, αλλά και των επιδομάτων φτώχειας και φυσικών καταστροφών. Όσον αφορά στο επίδομα θέρμανσης προβλέπεται να μειωθεί κατά 58 εκατομμύρια ευρώ. Στις ιατρικές δαπάνες καθώς προβλέπεται να καταργηθεί η έκπτωση φόρου, κάτι που θα αυξήσει το φορολογικό βάρος κατά 121 εκατομμύρια ευρώ. Πιο εύκολες οι ομαδικές απολύσεις: Οι αποφάσεις για τις ομαδικές απολύσεις θα λαμβάνονται σε επίπεδο Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας, ενώ η πολιτική ηγεσία του Υπ. Εργασίας δεν θα μπορεί να θέσει βέτο. Ωστόσο, η συμφωνία κυβέρνησης – θεσμών προβλέπει τη διατήρηση του ορίου των απολύσεων στο 5%. Ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες: Αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές για 1,4 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες. Από το 2018 οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογίζονται επί του μεικτού εισοδήματος μετά τις δαπάνες, αλλά πριν την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών του περασμένου έτους. Κυριακές: Τουλάχιστον 30 Κυριακές το χρόνο θα είναι ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα σε περιοχές που θα οριστούν ως τουριστικές. Η επέκταση του ωραρίου θα αφορά τουριστικά μέρη. Ειδικότερα:

  • Στον δήμο Αθηναίων,
  • Στην παραλία από τον Πειραιά έως το Σούνιο,
  • Σε ορισμένες περιοχές του Πειραιά
  • Στον δήμο Θεσσαλονίκης
  • Στις περιοχές γύρω από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος

Φαρμακεία: Αλλαγές όμως επιφυλάσσονται και για τα φαρμακεία, καθώς τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα πωλούνται και εκτός αυτών. Δημόσιο: Στο Δημόσιο έρχεται νέα αξιολόγηση και κινητικότητα. Επιβάλλεται μάλιστα και ανώτατο πλαφόν στον αριθμό των συμβασιούχων. Ο αριθμός τους πρέπει να μειωθεί από 49.448 τον Δεκέμβριο του 2016 σε 49.104 τον ίδιο μήνα του 2017 και σε 48.420 τον Δεκέμβριο του 2019. Ο λόγος της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις θα γίνει ένα προς τρία το 2018 εφόσον τηρούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι.