Την παρέμβαση του Ευάγγελου Βενιζέλου προκάλεσαν οι δηλώσεις Ελβετού βουλευτή, ο οποίος υποστήριξε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι καθυστερεί μια φορολογική συμφωνία ανάμεσα στις κυβερνήσεις Ελλάδας και Ελβετίας επειδή, κατά την άποψή του, «πολλοί βουλευτές δεξιοί, του ΠΑΣΟΚ έχουν πάρει πολλά χρήματα στην Ελβετία».

Σε ανακοίνωσή του, ο υπουργός Οικονομικών υπογραμμίζει ότι είναι παράδοξο το θέμα αυτό να επανέρχεται τώρα, με τη μορφή αποριών ή σχολίων, όταν έχει ήδη ανακοινωθεί ότι η Ελλάδα έχει συμφωνήσει με την Ελβετία να υπογράψει σύμβαση, κατά τα πρότυπα των συμβάσεων που έχουν ήδη υπογράψει η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο κ. Βενιζέλος σημειώνει ότι στο πλαίσιο των πληροφοριών που συλλέγει και επεξεργάζεται το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεννόηση με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στον κατάλογο των προσώπων που υπόκεινται σε υποχρέωση υποβολής δήλωσης «Πόθεν Έσχες».

Ξεκαθαρίζει ότι εφόσον προκύψουν σχετικά στοιχεία, αυτά θα διαβιβαστούν, για μεν τα πολιτικά πρόσωπα στη Βουλή, για δε άλλες κατηγορίες προσώπων που υπόκεινται σε δήλωση «Πόθεν Έσχες» και δραστηριοποιούνται σε άλλους τομείς, δια των οποίων ασκείται μεγάλη επιρροή στην δημόσια ζωή, στην αρμόδια Αρχή.

Για το θέμα αυτό το υπουργείο Οικονομικών, όπως αναφέρει, έχει ήδη συνεννοηθεί και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που διατηρεί μια σειρά από επιφυλάξεις για τέτοιου είδους συμβάσεις, εξηγώντας ότι αυτό είναι απολύτως αναγκαίο για τα ελληνικά δεδομένα.