Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είναι ο «πρώτος» που παραδέχεται ότι η ελληνική οικονομία ακόμη δεν έχει ανακάμψει και πως στόχος είναι, εφαρμόζοντας το πρόγραμμα με όσο το δυνατόν λιγότερα δάνεια, να ανακάμψει, όπως τόνισε ο ίδιος ο πρόεδρος του Eurogroup στο πλαίσιο του οικονομικού διαλόγου που λαμβάνει χώρα σήμερα στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες.

Ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε ακόμη ότι είναι προτιμότερο να χρησιμοποιηθούν όσο το δυνατό λιγότερα κεφάλαια από τα διαθέσιμα 86 δισ. του τρίτου προγράμματος.

Απαντώντας σε ερώτηση του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Νότη Μαριά, ο οποίος έθεσε το ζήτημα της αξιοποίησης των μη χρησιμοποιούμενων δανείων για την ανακεφαλαιοποιήση των ασφαλιστικών ταμείων και την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε: «Στόχος πρέπει να είναι να μη χρησιμοποιηθούν όλα τα χρήματα, γιατί όσο περισσότερα χρησιμοποιούνται θα περάσουν μέσω δανείων στην Ελλάδα αυξάνοντας το ήδη υψηλό δημόσιο χρέος».

Σε ό,τι αφορά την κοινωνική ασφάλιση, όπως αναφέρει ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, σημείωσε πως γίνεται προσπάθεια, ήδη από τον Φεβρουάριο, να δοθεί λιγότερη έμφαση στη λιτότητα και περισσότερη στην περικοπή δαπανών, με βαθιές μεταρρυθμίσεις για ένα πιο βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. «Αυτό θα πρέπει να συμπληρωθεί με ένα καλύτερο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, που θα λειτουργεί με ορθό τρόπο», επεσήμανε.

Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αναφέρθηκε στη χρήση ιδιωτικών κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, κάτι που χαρακτήρισε «θετικό».