Βαθιά ανησυχία για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ευρωζώνη εξαιτίας της κρίσης χρέους και της αναιμικής ανάπτυξης εξέφρασε σήμερα από την Αυστραλία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την Αυστραλή πρωθυπουργό Τζούλια Γκίλαρντ.

«Ημουν και είμαι εξαιρετικά ανήσυχος. Θεωρώ ότι θα είμαι εξαιρετικά ανήσυχος αύριο και την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις οφείλουν να υποστηρίξουν το σχέδιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, πρόσθεσε.

«Μέχρι να εφαρμοστεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο και να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός που θα στέλνει ένα σαφές μήνυμα στις αγορές, που θα λέει ότι η Ευρώπη υποστηρίζει σθεναρά το ευρώ και θα πράξει ό,τι πρέπει να πράξει, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αυτήν την αναταραχή», είπε.

Ο Μπαράκ Ομπάμα αναγνώρισε ότι η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί διαθέτουν την πραγματική βούληση να βγάλουν την Ευρώπη από την κρίση, αλλά πρόσθεσε ότι η Ευρώπη λειτουργεί με βάση μία πολύπλοκη δομή.

«Σήμερα, η ευρωπαϊκή κοινότητα με την ευρεία έννοια οφείλει να υποστηρίξει το ευρωπαϊκό σχέδιο… Έχουμε μία ενοποιημένη παγκόσμια οικονομία και ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη θα έχει συνέπειες για εμάς», είπε.