Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν διαβεβαίωσε σήμερα ότι δεν θα υπάρξει «Ευρώπη των δύο ταχυτήτων» που θα αποκλείει ορισμένα από τα μέλη της, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει την αγωνία των περιφερειακών χωρών για το σχέδιο μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης «α λα καρτ».

«Δεν πρόκειται για μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων όπου θα υπάρχουν οι μεγάλες χώρες που θα προχωρούν γρήγορα και οι “μικρές χώρες” που θα προοδεύουν λιγότερο γρήγορα. Το θέμα, πάνω απ’ όλα, δεν είναι να κάνουμε αποκλεισμούς» είπε στους δημοσιογράφους, κατά την επίσκεψη που πραγματοποιεί στη Λισαβόνα.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Γάλλος υπουργός έκανε αυτή τη δήλωση μία ημέρα μετά τη «μίνι σύνοδο κορυφής» των Βερσαλλιών, στην οποία συμμετείχαν οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας. Στη σύνοδο αυτή οι ισχυρότερες χώρες της ΕΕ τάχθηκαν υπέρ μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων, που θα επιτρέπει σε ορισμένες χώρες να προχωρούν ταχύτερα από τις άλλες.

«Όλες οι χώρες που θα θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτήν την αιχμή του δόρατος της Ευρώπης θα μπορούν να το πράξουν. Και είμαι πεπεισμένος ότι και η Πορτογαλία θα βρίσκεται μεταξύ των χωρών της πρώτης γραμμής που μπορούν να αντιμετωπίσουν τις σημερινές προκλήσεις», εκτίμησε ο Σαπέν. «Η Πορτογαλία θα βρίσκεται πάντα στον πρώτο κύκλο των ευρωπαϊκών χωρών. Δεν είναι θέμα μεγέθους, δεν είναι θέμα το πότε εντάχθηκε μια χώρα στην ΕΕ, είναι θέμα βούλησης, δέσμευσης», υπογράμμισε.

«Πρέπει όλες οι χώρες που το επιθυμούν και είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν γρηγορότερα να μπορούν να το κάνουν μαζί», συνόψισε ο Γάλλος υπουργός, προσθέτοντας ότι «ούτε η Γαλλία, ούτε η Πορτογαλία έχουν πραγματικά μέλλον εκτός της Ευρώπης».

Ο Πορτογάλος ομόλογός του, Μάριο Σεντένο, δήλωσε νωρίτερα ότι η χώρα του «δεν πιστεύει σε μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων» αλλά «σε μια Ευρώπη που θα έχει οικοδομηθεί με σωστή ταχύτητα και όπου ορισμένες χώρες θα μπορούν να συνεργάζονται πιο στενά σε ορισμένους τομείς».