Σε επίπεδα ρεκόρ έχουν ανέλθει οι αποδόσεις των ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την επιδεινούμενη κρίση χρέους στην Ευρώπη, αυξάνοντας τα κόστη δανεισμού, αλλά και τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας.

Της ανόδου πρωτοστατούν τα ιταλικά, γαλλικά, βελγικά και ισπανικά ομόλογα. Ειδικότερα, η απόδοση των δεκαετών ιταλικών ομολόγων αυξήθηκε κατά 30 μονάδες βάσης και ανήλθε στο 7,7%. Σημειώνεται πως στις 9 Νοέμβριου είχε αυξηθεί στο επίπεδο-ρεκόρ του 7,48%. Το αντίστοιχο γαλλικό σημείωσε άνοδο κατά 23 μονάδες βάσης, σε σχέση με το γερμανικό, στις 188 μονάδες, που αποτελεί τη μεγαλύτερη άνοδο από το 1999.

Επίσης, η απόδοση του ισπανικού ανήλθε στο 6,39% και του βελγικού στο 4,89%. Επιπλέον, το spread του ιρλανδικού δεκαετούς ομολόγου διαμορφώνεται στις 643 μονάδες και του πορτογαλικού στις 952 μονάδες.

Ανοδική τάση παρουσιάζουν και τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας, καθώς το CDS για το δεκαετές ελληνικό ομόλογο διαμορφώνεται στις 6.646 μονάδες. Στις 752 μονάδες διαμορφώνεται το αντίστοιχο ιρλανδικό ομόλογο, στις 952 μονάδες το πορτογαλικό, στις 456 μονάδες το ισπανικό και στις 529 μονάδες το ιταλικό.

«Είναι μία κρίση εμπιστοσύνης», σχολιάζει στο Bloomberg ο αναλυτής Έλγουιν ντε Κρούτ, οικονομολόγος της Rabobank Nederland, και προσθέτει πως «οι επενδυτές έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους πως η Ευρωζώνη μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους, με αποτελέσματα να αναζητούν ασφαλείς τοποθετήσεις για τα χρήματά τους, όπως είναι τα ομόλογα της Γερμανίας».

Σημειώνεται πως η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου είναι στο 1,76%.