Μπροστά στην άρνηση του Βερολίνου σε κάθε συζήτηση για το χρέος βρίσκεται πλέον ο Μπαράκ Ομπάμα. Ο Αμερικανός πρόεδρος προσγειώθηκε το απόγευμα, προερχόμενος από την Αθήνα και κατευθύνθηκε αμέσως στο ξενοδοχείο του, όπου λίγο αργότερα είχε ιδιωτικό δείπνο με την καγκελάριο Μέρκελ.

Μια πρόσκληση σε δείπνο που έγινε μετά από δική του πρωτοβουλία και ανακοινώθηκε λίγες μόλις ώρες προτού πραγματοποιηθεί.

«Η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους κάνει κακό στην Ελλάδα» ήταν η πρώτη αντίδραση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις συστάσεις του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα από την Αθήνα.

Ωστόσο, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα είναι στην ατζέντα του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, όπως ανέφερε χθες από το Λονδίνο ο επικεφαλής του συμβουλίου υπουργών της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο κ. Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Passauer Neue», δήλωσε χαρακτηριστικά εν όψει του κρίσιμου Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου ότι «όποιος λέει ότι “εμείς θα μειώσουμε το χρέος σου”, τότε κάνει κακό στην Ελλάδα». Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου διευκρίνισε κατόπιν, σύμφωνα με το Reuters, ότι οι δηλώσεις Σόιμπλε δεν συνδέονται με την τοποθέτηση του Ομπάμα από την Αθήνα σχετικά με την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους. Τόνισε μάλιστα ότι «η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Η επίσκεψη Ομπάμα δεν άλλαξε κάτι».

Αργότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας Στέφεν Ζάιπερτ επανέλαβε πως η θέση του Βερολίνου αναφορικά με το χρέος δεν αλλάζει. Αναφερόμενος στην τοποθέτηση του Αμερικανού προέδρου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιπερτ τόνισε ότι «λαμβάνουμε υπ’ όψιν το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ομπάμα έχει επισημάνει την άμεση ανάγκη για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Το Eurogroup συμφώνησε τον Μάιο σε ένα χρονοδιάγραμμα για αυτό το θέμα και ειδικότερα για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και αργότερα -το 2018- τα μεσοπρόθεσμα μέτρα». Κληθείς να σχολιάσει τη θέση του Αμερικανού προέδρου ότι η λιτότητα δεν φέρνει ευημερία, ο κ. Ζάιπερτ τόνισε ότι αυτό αντανακλά και την άποψη της γερμανικής κυβέρνησης.