Η Ευρω-Αραβική Σύνοδος 2016 θα διεξαχθεί σε λίγες μέρες στην Αθήνα, στις 3 και 4 Νοεμβρίου, με βασικό θέμα τις κύριες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρω-Αραβική Συνεργασία. Η έναρξη της Συνόδου θα τελεστεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ η κεντρική ομιλία θα γίνει από τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Θεματικά, η Σύνοδο θα κινηθεί σε δύο μέρη: το οικονομικό (επενδύσεις, ενέργεια, υποδομές, εμπόριο) και το πολιτικό (ασφάλεια, μετανάστευση, πολιτική σταθερότητα).

Περισσότεροι από 40 σημαντικοί ομιλητές βρίσκονται στο πρόγραμμα της Συνόδου, όπως ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου Tammam Saeb Salam, ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Mahmoud Abbas, ο Αντιπρόεδρος του Οργανισμού Διεθνών Επενδύσεων του Μπαχρέιν Hisham Ayoub και ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Επιμελητηρίων του Περσικού Κόλπου Abdul Rahim Hassan Al Naqi.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να έχουν οι τοποθετήσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, του υπουργού Ανάπτυξης Γιώργου Σταθάκη και της αναπληρώτριας υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά. Ενώ, το λόγο αναμένεται να λάβει και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το παρόν θα δώσουν ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, και ο Επίτροπος Ανθρωπιστική Βοήθειας, Χρήστος Στυλιανίδης.

Η επιλογή της Αθήνας για την φιλοξενία της φετινής Ευρω-Αραβικής Συνόδου δεν είναι τυχαία. Η τουριστική αγορά των αραβικών χωρών, που άνοιξε μόλις πέρυσι, γνωρίζει κατακόρυφη άνοδο (αύξηση 55% το 2016) – μόνο ο Λίβανος αύξηση +20,5% φέτος – και αποτελεί ελπίδα για τον τουρισμό της Αθήνας όλο τον χρόνο, και όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ψήφο εμπιστοσύνης όμως στον ελληνικό τουρισμό δίνoυν και τα αραβικά κεφάλαια, επενδύοντας σε ξενοδοχειακές μονάδες εντός κι εκτός Αττικής. Πιο συγκεκριμένα, μεγάλος επενδυτικός όμιλος από τη Σαουδική Αραβία, που ήδη έχει τοποθετηθεί στην ξενοδοχειακή αγορά της Αττικής με στρατηγική επένδυση συνολικού ύψους €191 εκατ.

Ο σαουδαραβικών συμφερόντων όμιλος βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, πίσω από την επένδυση για το μεικτό τουριστικό project, το οποίο προωθεί πιο εντατικά την τελευταία τριετία στην Κάρυστο της Εύβοιας RSR Eagle Resort. Η συνολική έκταση αφορά 1.600 στρέμματα, ενώ η επένδυση υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσει 220 νέες θέσεις εργασίας.