«Εμείς, στο ΔΝΤ, εκτιμούμε ότι διαμορφώνεται τώρα το περιθώριο μείωσης του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ», δήλωσε στην Ουάσινγκτον ο εκπρόσωπος Ντέιβιντ Χόουλι, κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκιά της.

Σε «αρκετά χαμηλό επίπεδο» βρίσκονται στα επιτόκια της ευρωζώνης δήλωσε, από την πλευρά του, ο Jose Manuel Gonzalez – Paramo απαντώντας στις έντονες πιέσεις που δέχεται η ΕΚΤ ακόμη και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Νομίζουμε ότι στην ευρωζώνη υπάρχει η ευθύνη για χαμηλότερα επιτόκια» δήλωσε ο Antonio Borges, επικεφαλής ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εντείνοντας τις πιέσεις προς την ΕΚΤ.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η ΕΚΤ αποφάσισε μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας για τις τράπεζες, αλλά διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της στο 1,5%.

Σύμφωνα πάντως, με δημοσκόπηση του Reuters, η ισχυρή πλειοψηφία βλέπει μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στην συνεδρίαση της ΕΚΤ τον επόμενο μήνα. Οι περισσότεροι βλέπουν και νέα μείωση επιτοκίων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012.