Να πείσει πως η Ελλάδα έχει κάνει (και πάρει) τα μαθήματά της και πλέον είναι επιμελής μαθητής, θα προσπαθήσει σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, στο πλαίσιο του απογευματινού Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ενημερωθεί για την τρέχουσα αξιολόγηση της τρόικας και τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, ύψους 6,5 δισ. ευρώ, που έλαβε η Ελλάδα για το κλείσιμο του Προϋπολογισμού 2011 και την ομαλή εκτέλεση του Προϋπολογισμού 2012.

Στο Eurogroup, αναμένεται να παραστούν και οι επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας, οι οποίοι θα ενημερώσουν αναλυτικά τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης για την πέμπτη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής της Ελλάδος, καθώς και για την εναρμόνιση της χώρας μας με τα συμπεφωνημένα.

Η ενημέρωση των στελεχών του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κρίνεται σημαντική για την εκταμίευση της έκτης δόσης του μηχανισμού στηρίξεως ύψους 8 δισ. ευρώ, η οποία όμως θα αποφασιστεί στο επόμενο Eurogroup.

Το Συμβούλιο αναμένεται να ζητήσει από τον κ. Βενιζέλο τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης να είναι μόνιμου χαρακτήρα, υψηλής απόδοσης, και με σαφή εστίαση στην πλευρά των δαπανών. Θα υπογραμμίσουν δε πως ο όρος για καταγραφή πρωτογενούς πλεονάσματος 3,2 δισ. ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ το 2012 θεωρείται «απαράβατος».

Στο σημερινό Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν τόσο για την πορεία της διαδικασίας κοινοβουλευτικής επικύρωσης της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, όσο και για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Στο Συμβούλιο θα παρουσιαστούν οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ενίσχυση του EFSF, ωστόσο δεν αναμένεται απόφαση για μόχλευση των κεφαλαίων του ευρωπαϊκού ταμείου διασώσεων, καθώς κάτι τέτοιο θα απειλούσε τις πιστοληπτικές υποβαθμίσεις των κρατών μελών.

Στο ίδιο πλαίσιο, αναμένεται η τρόικα να ενημερώσει το Συμβούλιο για τα προκαταρκτικά στοιχεία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, από τα οποία θα κριθεί εν πολλοίς το εάν θα πρέπει να υπάρξει αναδιάταξη του σχεδίου βοήθειας για την Ελλάδα, αλλά και αλλαγές στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, ειδικά στο σκέλος του προγράμματος εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων.

Στο επίκεντρο του Eurogroup θα βρεθεί και η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβούλιο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου, το οποίο θα έχει ως κυρίαρχο θέμα την οικονομική διακυβέρνηση και τη διαχείριση κρίσεων στη ζώνη του ευρώ.

Πηγή: 24h.gr