Τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους θα προσπαθήσει να κάνει η ευρωζώνη με την άρση των εμποδίων για την υλοποίηση του δεύτερου πακέτου στήριξης της Ελλάδας, ενώ ταυτόχρονα Παρίσι και Βερολίνο επιδιώκουν να βελτιώσουν τον τρόπο άσκησης της ηγεσίας της νομισματικής ένωσης.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup), συνέρχονται σήμερα το απόγευμα (στις 18.00 ώρα Ελλάδος) στο Λουξεμβούργο και θα ακολουθήσουν αύριο το πρωί οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ecofin).

Αυτήν την εβδομάδα θα συνέλθει για τελευταία φορά, υπό την προεδρία του Ζαν-Κλοντ Τρισέ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και είναι πιθανή η λήψη απόφασης για τη μείωση των επιτοκίων απέναντι στην ανησυχητική επιβράδυνση των ρυθμών της οικονομικής ανάπτυξης.

Συνάντηση Μέρκελ – Σαρκοζ
ί

Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται, επίσης, η σύνοδος του γαλλογερμανικού διδύμου στη Γερμανία, για την επιτάχυνση της εφαρμογής των μέτρων ενίσχυσης της ευρωζώνης, όπως δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.

Η Αγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί θα συζητήσουν για «τους τρόπους και τα μέσα επιτάχυνσης της οικονομικής ολοκλήρωσης της ευρωζώνης». «Μία αποτυχία της Ελλάδας, θα είναι αποτυχία για ολόκληρη την Ευρώπη», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Αν και καμία σημαντική απόφαση δεν αναμένεται από τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών θεωρούν ότι θα υπάρξει πρόοδος.

Μία νέα συνάντηση των υπουργών Οικονομικών θα διεξαχθεί στις 13 Οκτωβρίου με αντικείμενο την απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα.