Την ανάγκη να επιταχυνθεί η εφαρμογή των προαπαιτούμενων μετά το καλοκαίρι τόνισε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Παραδέχομαι πως ορισμένα από τα χρονοδιαγράμματα που συμφωνήθηκαν πέρυσι το καλοκαίρι δεν ήταν απόλυτα ρεαλιστικά. Παρ’ όλα αυτά στη φάση που βρισκόμαστε πρέπει οι ελληνικές Αρχές να επιταχύνουν, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, δεν υπάρχει πια η δικαιολογία του καλοκαιριού, πρέπει να βιαστούμε διότι υπάρχουν σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν πριν από το τέλος του έτους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ερωτηθείς σχετικά με την υπόθεση της Eurostat, τη χαρακτήρισε «ατυχή», σημειώνοντας πως τον λόγο έχουν τα δικαστήρια. «Έχει εξαιρετική σημασία η αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, βεβαίως όπως ξέρετε έχει γίνει και μία δήλωση από τον κ. Χουλιαράκη στο ελληνικό κοινοβούλιο οπότε πρέπει να περιμένουμε» κατέληξε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Η πορεία εφαρμογής από την Ελλάδα των εναπομείναντων προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της υποδόσης ύψους 2,8 δισ. αποτελεί το πρώτο θέμα της σημερινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. «Αναμένω την αναφορά των θεσμών ως προς τον τρόπο εφαρμογής όσων συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο» σημείωσε προσερχόμενος, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Σλοβάκος υπουργός και προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, Πίτερ Κάζιμιρ, από την πλευρά του, σημείωσε πως η Ελλάδα «έχει κάνει πολλά», τονίζοντας, ωστόσο, πως υπάρχει ακόμα δουλειά που πρέπει να γίνει. Ερωτηθείς σχετικά με το ελληνικό ζήτημα, ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν, ανέφερε πως οι υπουργοί θα ενημερωθούν για την «πρόοδο» της Ελλάδας, ενώ ευχήθηκε, επίσης, η ελληνική οικονομία να «συνεχίσει να αναπτύσσεται» και να ξεπεράσει η Ελλάδα «τη δύσκολη κατάσταση».