Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να περάσουν τις επόμενες έξι εβδομάδες σχεδιάζοντας ενέργειες που θα προφυλάξουν τα κράτη και τις τράπεζες τους από μια «αναπόφευκτη ελληνική χρεοκοπία».

Αυτό αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμα, η βρετανική εφημερίδα «Guardian».

Το δημοσίευμα συνεχίζει λέγοντας ότι, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την Ελλάδα, για να εξασφαλιστεί παροδικά η ρευστότητα στην χώρα, αλλά αυτό αποτελεί μια βραχυπρόθεσμη λύση.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ήδη δεχτεί πολλές πιέσεις από το ΔΝΤ, στο πλαίσιο των συναντήσεων στην Ουάσιγκτον, για να αντιμετωπίσουν την κλιμακούμενη κρίση χρέους, και χρεώνονται κακή διαχείριση που θα φέρει στο χείλος της ύφεσης την παγκόσμια οικονομία, συμπληρώνει.

Αν και η εφημερίδα κάνει λόγο για τις αυστηρές προειδοποιήσεις για την κρισιμότητα της κατάστασης από αξιωματούχους όπως ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, αλλά και μελών της βρετανικής κυβέρνησης, παρόλα αυτά αναφέρει ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης «παραμένουν ακόμη επιφυλακτικοί ως προς το γεγονός ότι η ελληνική χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη».

Κανείς δεν έχει θέσει σε εφαρμογή ένα πραγματικό σχέδιο για αυτό το ενδεχόμενο, αναφέρει ο Guardian, επικαλούμενο και σχετική δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν. Υπενθυμίζεται, ότι νωρίτερα ο ίδιος ο κ. Όσμπορν είχε κάνει λόγο για μια διορία 6 εβδομάδων, μέχρι δηλαδή την επόμενη συνάντηση του G20 στις Κάννες, για να βρεθεί λύση.

«Υπάρχει μια ορατή καμπή στην πορεία των πραγμάτων, και είναι σοβαρή και επείγουσα», αναφέρουν στελέχη του ΔΝΤ, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, υπονοώντας και πάλι την περίπτωση της Ελλάδας.

Πηγή: 24h