Κάλεσμα στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, απηύθυναν ηγετικά στελέχη των Ρεπουμπλικάνων για να προωθήσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων τρεις συμφωνίες ‘ελεύθερου εμπορίου’ η κύρωση των οποίων από το Κογκρέσο καθυστερεί επί μακρόν, ώστε η διαδικασία της ψήφισής τους να ολοκληρωθεί μαζί με ένα πρόγραμμα επανεκπαίδευσης εργαζομένων που ο Λευκός Οίκος χαρακτήριζε απαραίτητη προϋπόθεση.

«Αναμένουμε ο πρόεδρος να υποβάλει τις τρεις εμπορικές συμφωνίες που έχει στο γραφείο του ώστε η Βουλή να τις εξετάσει μαζί», είπε ο Τζον Μπένερ, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος του σώματος.

«Εάν ο πρόεδρος υποβάλει αυτές τις συμφωνίες άμεσα, είμαι πεπεισμένος ότι και τα τέσσερα νομοσχέδια θα έχουν υπογραφεί ως τα μέσα Οκτωβρίου», είπε ο Μπένερ.

Το αίτημα είχε υποβάλει νωρίτερα ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων Μιτς Μακόνελ, λέγοντας ότι «είναι καιρός η κυβέρνηση να επιδείξει κάτι που φαίνεται ότι βρίσκεται σε έλλειψη στην άλλη πλευρά της Λεωφόρου Πενσιλβάνια: εμπιστοσύνη».

Η Γερουσία ενέκρινε το νομοσχέδιο που προβλέπει να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας και επανεκπαίδευσης για εργαζόμενους που πλήττονται από το διεθνές εμπόριο νωρίτερα, με 69 ψήφους υπέρ και 28 κατά.

Οι τρεις συμφωνίες -με τον Παναμά, την Κολομβία και Νότια Κορέα- είχαν συναφθεί από το 2005 ως το 2007.