Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 12 μηνών ανήλθαν σήμερα οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, καθώς μετριάζονται οι προσδοκίες των επενδυτών για αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, ενώ το δολάριο σημείωσε άνοδο έναντι του γεν παραμένοντας, ωστόσο, κοντά στα χαμηλά επίπεδα που σημείωσε μετά τα αδύναμα στοιχεία για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ την Παρασκευή.

Ανοδικά κινούνταν οι ευρωπαϊκές μετοχές, χάρη στις εταιρίες εξόρυξης, με τις τράπεζες να βρίσκονται στο επίκεντρο μετά την ανακοίνωση αργά την Παρασκευή των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής για 51 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της ΕΕ. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε νωρίτερα άνοδο κατά 0,2%. Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε νωρίτερα κατά 0,2%.

Οι ανησυχίες των επενδυτών είχαν επικεντρωθεί στην Ιταλία, της οποίας οι τράπεζες έχουν επιβαρυνθεί με 360 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η ιταλική Banca Monte dei Paschi, η παλαιότερη τράπεζα του κόσμου, είχε τις χειρότερες επιδόσεις στα τεστ αντοχής, αλλά παρουσίασε ένα σχέδιο για πώληση του χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω σε λιγότερο από μία ώρα μετά την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων. Η μετοχή της κατέγραψε νωρίτερα σήμερα άνοδο κατά 5%. Η αυστριακή Raiffeisen, που επίσης δεν είχε καλά αποτελέσματα στην άσκηση αντοχής, σημείωσε νωρίτερα πτώση κατά 9,5%.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Αυγούστου του 2015. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο κατά 1,3%, στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου περίπου έτους.

Τα στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα αποτύπωσαν μια μικτή εικόνα. Ο επίσημος δείκτης PMI έδειξε απρόσμενη συρρίκνωση τον Ιούλιο, αλλά ο ιδιωτικός PMI ήταν υψηλότερος του αναμενόμενου και έδειξε για πρώτη φορά ανάπτυξη από τον Φεβρουάριο του 2015. Οι κινεζικές μετοχές υποχώρησαν σε χαμηλό μηνός εν μέσω προσπαθειών των ρυθμιστικών αρχών για μείωση της κερδοσκοπίας.

Ο δείκτης Nikkei του Τόκιο ενισχύθηκε κατά 0,4%, χάρη στις χρηματοοικονομικές μετοχές.

Το γεν υποχώρησε νωρίτερα κατά 0,3% στα 102,37 ανά δολάριο. Το ευρώ σημείωσε μικρή πτώση στα 1,1165 δολάρια ενώ η στερλίνα ενισχύθηκε οριακά στα 1,3228 δολάρια.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αυξήθηκαν σήμερα, αντιστρέφοντας μέρος των απωλειών της Παρασκευής. Οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών τίτλων αυξήθηκαν κατά 2 μονάδες βάσης στο 1,48%, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων μειώθηκαν κατά 1 μονάδα βάσης στο -0,17%.

Οι τιμές του πετρελαίου αντέστρεψαν τα αρχικά τους κέρδη. Το αργό μπρεντ σημείωσε νωρίτερα πτώση κατά 12 σεντς στα 43,41 δολάρια το βαρέλι.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.