Η διυπουργική επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων ενέκρινε την υπαγωγή στο καθεστώς του fast track τριών επενδύσεων, στο πεδίο των φωτοβολταϊκών.

Οι επενδύσεις θα είναι συνολικού ύψους, ενός δισ. ευρώ. Οι επενδυτικοί φάκελοι θα διεκπεραιωθούν, μέσα από τις ταχείς διαδικασίες που προβλέπει η σχετική νομοθεσία, με τη μέριμνα του Invest in Greece, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι επενδυτές και να υπάρξει, όσο γίνεται ταχύτερα, αναπτυξιακό αποτέλεσμα.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι υπουργοί, Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοίδης, Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης, Περιβάλλοντος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Μεταφορών, Γιάννης Ραγκούσης, και Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, οι σχετικοί «επενδυτικοί φάκελοι θα διεκπεραιωθούν μέσα από ταχείς διαδικασίες με τη μέριμνα του Invest in Greece, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι επενδυτές και να έχουμε όσο γίνεται ταχύτερα πραγματικό αναπτυξιακό αποτέλεσμα».

Οι τρεις πρώτες μεγάλες επενδύσεις, που εγκαινιάζουν και τυπικά το σύστημα fast track, είναι το φωτοβολταϊκό πάρκο της ΔΕΗ στην Κοζάνη, για την κατασκευή και εκμετάλλευση του οποίου θα υπάρξει και ιδιωτική συμμετοχή, τα 39 φωτοβολταϊκά πάρκα της κοινοπραξίας Δ. Παναγάκος – Solar Concept – Spes Solaris και τα φωτοβολταϊκά πάρκα που θα εγκαταστήσει σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας ο Όμιλος του επιχειρηματία Δημ. Κοπελούζου.

Το φωτοβολταϊκό πάρκο της ΔΕΗ με προυπολογισμό 500 εκατ. ευρώ και ισχύ 200 μεγαβάτ, θα εγκατασταθεί στην Κοζάνη από τη θυγατρική της ΔΕΗ Ηλιακό Βέλος. Η συνολική ετήσια παραγωγή του πάρκου υπολογίζεται σε 260 GWh.
Η εγκατάσταση 39 φωτοβολταϊκών πάρκων ανά την Ελλάδα κόστους 300 εκατ. ευρώ και ισχύος 131,074 MW, θα πραγματοποιηθεί από το ελληνικό σχήμα Δ. Παναγάκος – Solar Concept – Spes Solaris.

Η τρίτη μεγάλη επένδυση που θα προχωρήσει με τη διαδικασία του fast track είναι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών, προϋπολογισμού επίσης 300 εκατ. ευρώ και ισχύος 126,82MW από την εταιρεία Silcio, συμφερόντων Κοπελούζου.

Πηγή: 24h.gr