Για τον κίνδυνο επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην οικονομία της ευρωζώνης, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, προειδοποίησε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα Μάριο Ντράγκι. Μάλιστα, η ΕΚΤ αναθέωρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ του 2018, κατεβάζοντας τον πήχη στο 1,7% από 1,8% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη, «η Κεντρική Τράπεζα αναμένει ότι η οικονομική ανάκαμψη θα προχωρήσει με μέτριο, αλλά σταθερό ρυθμό». Αλλά «η αύξηση κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους μπορεί ενδεχομένως να επιβραδυνθεί σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο». Πάντως, για το σύνολο της φετινής χρονιάς η ΕΚΤ προβλέπει ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα αυξηθεί με ρυθμό 1,6%, αντί για 1,4% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.

Σε κάθε περίπτωση, η ΕΚΤ παραμένει σε ετοιμάτητα να παρέμβει, εφόσον τούτο κριθεί αναγκαίο, προκειμένου να διασφαλιστεί η ανάκαμψη της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο Μ. Ντράγκι διαβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (αγοράς ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά) τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο του 2017. Μάλιστα, από τις 8 Ιουνίου, η ΕΚΤ θα διευρύνει το φάσμα των επιλέξιμων τίτλων, προχωρώντας σε αγορές εταιρικών ομολόγων. Επιπροσθέτως, από τις 22 Ιουνίου, θα ενεργοποιήσει το πρόγραμμα ΤLTRO, με το οποίο θα παράσχει ακόμη φθηνότερη ρευστότητα στις τράπεζες για χρονική διάρκεια τεσσάρων ετών.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις αναφορικά με την ισοτιμία του ευρώ (το οποίο προς ώρας ανατιμήθηκε στα 1,1220 δολ., για να υποχωρήσει, όμως, αργότερα στα 1,1161 δολ.) ο Μ. Ντράκγι υποστήριξε ότι η συναλλαγματική ισοτιμία δεν αποτελεί στόχο της νομισματικής. Συμπλήρωσε ότι η συναλλαγματική ισοτιμία είναι το αποτέλεσμα πολλών παραγόντων.